SYRESKADET: : Iraneren er dømt for å ha kastet syre i ansiktet på studieveninnen Amneh Bahrami i 2004. Hun skal ha avvist Movahedis ønske om å gifte seg. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE
SYRESKADET: : Iraneren er dømt for å ha kastet syre i ansiktet på studieveninnen Amneh Bahrami i 2004. Hun skal ha avvist Movahedis ønske om å gifte seg. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENEVis mer

Iransk syrestraff utsatt

Menneskerettighetsaktivister mener internasjonalt press er årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En iransk mann som er dømt til å blindes, skulle få dryppet svovelsyre i øynene lørdag, men straffen skal være utsatt.

- Utførelsen av straffen er utsatt til en ukjent dato, skrev nyhetsbyrået ISNA bare noen timer før svovelsyren skulle dryppes i øynene på Majid Movahedi.

Movahedi ble funnet skyldig i å ha kastet syre i ansiktet på studievenninnen Amneh Bahrami i 2004. Den 27 år gamle kvinnen skal ha avvist Movahedis ønske om å gifte seg.

Bahrami ble blind på det ene øyet og fikk sterkt redusert syn på det andre, og ifølge iranske medier var det kvinnen selv som lørdag skulle helle syre i øynene på gjerningsmannen.

- Ved å la Amneh utføre straffen, forsøker iranske myndigheter å legge ansvaret for denne umenneskelige handlingen på hennes skuldre, sier den norsk-iranske menneskerettsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam.

Norske myndigheter fordømte tirsdag avstraffelsesmetoden.

- Å gjøre noen blind med syre er en grusom avstraffelsesmetode som ikke er et sivilisert samfunn verdig, sier statssekretær Gry Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet.

Ifølge organisasjonen Iran Human Rights (IHR) er det ikke klart hvorfor iverksettelsen av straffen ble utsatt.

- Men den internasjonale oppmerksomheten har uten tvil vært viktig, ifølge IHR-talsmann Mahmood Amiry-Moghaddam

NTB