Iransk topptidiplomat hopper av i Norge

Konsul Mohammed Reza Heydari forsøkt truet til å fortsette ved den iranske ambassaden i Oslo.

TIDLIGERE FIENDER: Diplomaten Mohammed Reza Heydari (v.) og den politiske aktivisten og talsmannen for Norsk-Iransk Støttekomité, Saki Rahman, jobber nå tett sammen for frihetsbevegelsen i sitt hjemland. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
TIDLIGERE FIENDER: Diplomaten Mohammed Reza Heydari (v.) og den politiske aktivisten og talsmannen for Norsk-Iransk Støttekomité, Saki Rahman, jobber nå tett sammen for frihetsbevegelsen i sitt hjemland. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Konsulen Mohammed Reza Heydari frykter for sitt og familiens liv etter at han like før jul sa opp sin jobb ved den iranske ambassaden i Oslo i protest mot brudd på menneskerettigheter og juks ved presidentvalget i landet.

I dag søker han asyl i Norge og håper å fortsette arbeidet for friheten og demokratiet i Iran med Oslo som base.

Godtar ikke avskjeden
Stor politisk uro har preget Iran siden valget 12. juni i fjor, der den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad vant en svært omstridt seier.

Heydari er den første iranske toppdiplomaten som har åpent gått ut kritisert landets regime og gitt sin støtte til frihetsbevegelsen.

Hans oppsigelse og uttalelser har fått stor internasjonal oppmerksomhet de siste ukene. Det gjør også at han ikke tør å vende tilbake til sitt hjemland.

- De vil gjøre umenneskelige handlinger mot meg og min familie. At en av deres egne har gått ut mot systemet vil straffes svært hardt, sier Heydari til Dagbladet.

Intervjuet holdes på en hemmelig adresse i Oslo og den tidligere konsulen får tett oppfølging av norsk politi på grunn av sin situasjon.

Heydari har jobbet for Irans utenriksdepartement i 20 år, blant annet i Georgia og Tyskland, før han i 2007 ble flyttet til Oslo.

De siste syv månedene har han med stigende uro fulgt utviklingen i Iran.

- Gang på gang har jeg sittet sammen med mine kollegaer ved ambassaden og sett TV-bilder fra Irans gater der folk blir banket opp, drept og undertrykt. Jeg kan og vil ikke lenger støtte et regime som terroriserer og torturerer sine borgere . Sammen med min avskjedssøknad, sendte jeg også ut en oppfordring til iranske ambassadeansatte over hele verden om å slutte seg til fredsarbeidet.

Vurderer trygghetsalarmDet iranske utenriksdepartementet har nektet å godta hans avskjedssøknad.

Heydari har blitt forsøkt både overtalt og presset til å fortsette sitt arbeid ved ambassaden eller returnere til Iran.

- Jeg ble lovet alt jeg ønsker meg, bare jeg drar tilbake til Iran og holder en pressekonferanse der jeg trekker tilbake mine uttalelser. Jeg har mistet alt jeg eier i Iran, de har tatt passet mitt og min familie hjemme har allerede hatt besøk av Basij-militsen, men jeg har valgt min vei og kan ikke gi meg, slår han fast.

Talsmanne for Norsk-Iransk Støttekomité, Saki Rahman, er bekymret for Heydaris sikkerhet.

- Så lenge iranske myndigheter tror at Heydari har tenkt å vende tilbake til Iran, er han trygg i Norge. Men vi vet ikke hva de vil foreta seg når det blir klart at han ikke vil samarbeide, sier Rahman.

Sammen med politiet, blir det nå vurdert å flytte konsulen og hans kone og barn til en hemmelig adresse og utstyre familien med trygghetsalarm.

- Jeg håper at Utlendingsdirektoratet (UDI) vil komme til rask avgjørelse i denne saken. Dette handler ikke om en vanlig asylsøker, men en toppdiplomat med et veldig viktig arbeid foran seg. Både Jens Stoltenberg og Jonas Gahr-Støre har sagt at de støtter det iranske folket. Dette er en fin mulighet til å vise det.

Lang behandlingstidUDI avviser at Heydari vil få spesialbehandling på grunn av sin diplomatstatus.

- Alle som søker asyl i Norge må oppfylle de kravene som er for å få asyl, sier Åsmund Eide, kommunikasjonrådgiver i UDI på generelt grunnlag.

- Heydari er fratatt passet, vil dette være et problem for ham?

- Det er mange asylsøkere som ikke har pass. Reglene er da at de må sannsynliggjøre sin identitet.

- Dette vil kanskje være lettere for Heydari en for mange andre?

- Det kan kanskje se slik ut.

I 2009 så fattet UDI 639 vedtak i asylsaker fra Iran. Ifølge Eide fikk 33 prosent innvilget opphold.

- Behandlingstiden avhenger imidlertid av hvor vanskelig saken er, og hvor mye informasjon vi må innhente. Gjennomsnittstiden for en asylsøknad var i fjor på 8 måneder. Noen ble behandlet raskere og i noen saker brukte vi lengre tid, sier han.

Den iranske ambassaden i Oslo ønsker ikke å kommentere saken.