BLODIG LØRDAG: Gårsdagen ble en av de blodigste etter valget 12. juni. Foto: AFP PHOTO/ALI SAFARI/SCANPIX
BLODIG LØRDAG: Gårsdagen ble en av de blodigste etter valget 12. juni. Foto: AFP PHOTO/ALI SAFARI/SCANPIXVis mer

Iransk TV: - Terrorister herjer i Teheran

Melder at 13 mennesker er drept og 100 skadd i sammenstøt mellom politi og «terrorgrupper» i Teheran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

 Den iranske statskanalen melder at 13 mennesker er drept og 100 skadd i sammenstøt mellom politi og «terrorgrupper» i Teheran.

Blant dem som protesterte i sentrum av hovedstaden lørdag, skal det ha vært et synlig antall «terrorister» med både skytevåpen og sprengstoff, ifølge iransk TV.

Det er første gang det kommer en offisiell rapport om at folk ble drept under demonstrasjonene og opptøyene lørdag, men myndighetenes versjon er helt annerledes enn opposisjonens.

I rapporten søndag får regimets motstandere all skyld, og de skal ha angrepet både en moské, to bensinstasjoner og en militærpost.

Statlig fjernsyn har også meldt at etterretningstjenesten har arrestert medlemmer at en opposisjonsgruppe, hvis ledere lever i eksil.

Anonyme sykehuskilder sier til CNN at minst 19 mennesker er drept. Andre kilder sier at så mange som 150 mennesker er drept. Ingen av meldingene er bekreftet av uavhengige kilder.

- Skjøt med skarpt

Øyenvitner har fortalt hvordan rundt 3.000 demonstranter samlet seg i sentrum av Teheran lørdag, der de ble møtt med tåregass, køller og vannkanoner.

Minst 50-60 demonstranter ble banket opp og amatørbilder og videoer viste blodige og forslåtte folk liggende i gata.

En BBC-korrespondent melder at sikkerhetsstyrkene også skjøt med skarpt og at han så en demonstrant som var truffet.

Sårede demonstranter skal ha blitt arrestert på sykehus, og flere demonstranter skal ha søkt tilflukt i utenlandske ambassader i frykt for å bli arrestert. Men heller ikke disse meldingene er bekreftet på grunn av den vanskelige situasjonen for utenlandsk presse.

Ingen har foreløpig søkt tilflukt i den norske ambassaden i Teheran, opplyser informasjonstrådgiver Anders Rikter i UD til NTB.

Mousavi trosser

Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi har tidligere anklaget en islamistisk milits og sivilkledd politi for å stå bak angrep på bygninger og demonstranter.

Han fastholder også at valget var preget av omfattende fusk, og at det var derfor den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad vant overlegent i første runde. Dermed trosser han Irans øverste leder, Ali Khamenei, som fredag sa at Ahmadinejad var den rette vinner, samtidig som han krevde at demonstrasjonene måtte stanse.

Khamenei sa også at opposisjonen vil måtte ta konsekvensene for vold og kaos som oppstår hvis protestene fortsetter. Mousavi skal selv ha fått en skriftlig advarsel fra iransk politi om at han vil stilles til ansvar hvis han ikke slutter å provosere fram protester mot regimet.

Anklager Vesten

Ifølge Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki er tjenestemenn i ferd med å granske anklagene om valgfusk som det mektige Vokterrådet har mottatt.

Resultatet av granskningen kommer til å bli offentliggjort mot slutten av uken, men Mottaki sier allerede nå at det nærmest er utelukket at valget var preget av organisert fusk.

- Muligheten for organisert og omfattende forstyrrelser og avvik i valget er nesten lik null, sier utenriksministeren ifølge den engelskspråklige iranske TV-kanalen Press TV.

Han kritiserer samtidig både Storbritannia, Frankrike og Tyskland for å uttrykt bekymring for valget, og fremholder at Storbritannia er et land som alltid har skapt problemer i forholdet til Iran.

De tre tapende presidentkandidatene har levert inn flere hundre klager på gjennomføringen av valget fredag 12. juni. Mousavi uttalte så sent som lørdag at den islamske republikken må renses for det han kaller løgn og uærlighet.

(NTB)