Iransk TV viste nye «tilståelser» fra britiske soldater

- Skjønner at dere er sinte, sier løytnant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statlige iranske TV-kanaler viste søndag flere nye, korte videoklipp av to britiske soldater. De to, som er blant de 15 britiske soldatene som ble tatt til fange for ti dager siden, uttaler på videoene at de skal ha vært inne i iransk farvann, melder nyhetsbyrået AP.

De to soldatene var kledt i uniformer, og opptrådte rolig på de to separate videoklippene. Begge står foran det samme kartet av den persiske gulfen, og begge forteller at de har blitt godt behandlet.

En av soldatene, identifisert som løytnant Felix Carman, pekte på et område på kartet og fortalte hvor soldatene ble arrestert.

- Jeg har lyst til å si til det iranske folk at jeg kan forstå hvorfor dere er så sinte på vår inntrengen i deres farvann, uttaler han på videoen.

Britiske myndigheter fordømmer videoene, og mener det er totalt uakseptabelt at de sendes på TV. De sier fremdeles at soldatene aldri har vært innenfor iransk farvann.

Irans offisielle TV-stasjon Al-Aram viste også videoklippene, men fjernet lyden av soldatenes stemmer. Denne kanalen sendte de første TV-bildene av soldatene 28.mars, blant annet av det kvinnelige besetningsmedlemmet Faye Turney. To dager etter ble det vist fram en video av soldaten Nathan Thomas Summers, som beklaget at soldatene hadde brutt seg inn i iransk farvann uten lov.

Søndag kveld ble det også kjent at Storbritannia er i direkte kontakt med Iran om å få løslatt de 15 britiske soldatene og sjøfolkene, ifølge forsvarsminister Des Browne.

- Vi ønsker å få denne saken løst så fort som mulig gjennom diplomatiske kanaler, og vi snur alle steiner for å få det til, sa Browne til BBC søndag, melder NTB.

NYE VIDEOER AV SOLDATER: Denne britiske soldaten viser angivelig hvor fregatten HMS Cornwall befant seg da 15 britiske soldater ble tatt til fange. Foto: Al-Aram/AP/SCANPIX
NYE VIDEOER AV SOLDATER: Denne britiske soldaten viser angivelig hvor fregatten HMS Cornwall befant seg da 15 britiske soldater ble tatt til fange. Foto: Al-Aram/AP/SCANPIX Vis mer