Iransk ungdom danset til Pharrells «Happy» - nå møter de i retten

- De er blitt brutalt behandlet.

I RETTEN: : Seks iranske ungdommer (bildet) ble arrestert i mai for å ha lagt ut en video hvor de danser til Pharrell Williams' slager «Happy». Den «vulgære» videoen skadet den «offentlige kyskhet», ifølge politiet. Nå møter de i retten: Foto: NTB Scanpix
I RETTEN: : Seks iranske ungdommer (bildet) ble arrestert i mai for å ha lagt ut en video hvor de danser til Pharrell Williams' slager «Happy». Den «vulgære» videoen skadet den «offentlige kyskhet», ifølge politiet. Nå møter de i retten: Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den iranske hovedstaden Teheran har det i disse dager startet en rettssak. Seks unge iranere, tre menn og tre kvinner, er anklaget for å ha «skadet offentlig kyskhet».

Ugjerningen: De har spilt inn en video der de sammen danser og mimer til den amerikanske artisten Pharrell. 

I Iran har ikke kvinner lov til å danse offentlig, og disse kvinnene hadde ikke engang ballet på seg den påbudte hijaben før de kastet seg i dansen.

Videoen, som viser ungdommene ute i gatene og på toppen av bygninger, ble lagt ut på Youtube og spredte seg raskt over hele verden.


Ville skape glede
I en beskrivelse for videoen het det: «Vi har laget denne videoen som Pharrell Williams fans. Vi brukte åtte timer, og iPhone 5S. Happy var en unnskyldning for å være lykkelig. Vi nøt hvert sekund av å gjøre det. Vi håper det setter et smil på ansiktet ditt»

Men ungdommen fikk ikke politiet til å smile. I mai ble de seks mennene arrestert, og videoen raskt fjernet fra Youtube. Den hadde da nådd nær 200.000 visninger.


- Brutalt behandlet
Mahmood amiry-Moghaddam er leder av organisasjonen Iran Human Rights som har gode kontakter med menneskerettighetsgrupper i Iran.

- Vi har informasjon om at ungdommene har blitt behandlet på brutalt og voldelig vis. Myndighetene har også herjet hjemmene deres og konfiskert eiendeler, sier han til Dagbladet.

Amiry-Moghaddam sier det er vanskelig å spå utfallet av den pågående rettssaken.

- Dette er en tiltale som kan føre til fengsel og piskeslag, men det avhenger av hva myndighetene vil oppnå. Myndighetene ønsker å skremme ungdommen i landet fra å gjøre slikt, sier han.

- De har også ydmyket disse ungdommene ved å få dem til å beklage det de har gjort på nasjonalt TV, sier amiry-Moghaddam.

Han mener det iranske regimet regjerer i «feil land», de prøver å bruke middelalderske lover i et moderne samfunn, og at det er nettopp ungdommen som er deres største trussel.


Vakte reaksjoner
Da ungdommene ble arrestert i mai, reagerte flere. Blant dem Pharrell selv.

«Det er mer enn trist at disse ungdommene er arrestert for å forsøke å spre glede», skrev han på Twitter.

Pharrell fikk langt på veg støtte fra ingen ringere enn Irans president Hassan Rouhani. Også han tvitret: «Lykke er vårt folks rett. Vi bør ikke være for harde på atferd forårsaket av glede».


Lange tradisjoner
Iran har et yrende kulturliv, med lange tradisjoner med både film og musikk. Både menn og kvinner deltar i landets kulturliv, men med det vi her hjemme ofte vil oppfatte som begrenset ytringsfrihet. 

Da den iranske filmen «A Separation» i fjor vant Oscar satt millioner av iranere klistret til TV-skjermen for å overvære det store øyeblikket.

En annen prisvinnende film, «No one Knows About Persian Cats» fra 2009, er spilt inn i Iran, og handler om kvinner og menn som spiller i den iranske undergrunnen for vestliginspirert rock - i skjul for myndighetene.

Ikke lenge etter innspillingen dukket noen av filmens skuespillere opp i Storbritannia og søkte asyl.   

 MIDDELALDRSK:: Mahmood amiry-Moghaddam mener et iranske regimet trer middelalderske lover over et moderne samfunn.
MIDDELALDRSK:: Mahmood amiry-Moghaddam mener et iranske regimet trer middelalderske lover over et moderne samfunn. Vis mer