Iransk utspill i strid om britiske fanger

Den britiske regjeringen har mottatt en formell note fra Iran om de 15 fengslede britiske soldatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slike utvekslinger er alltid konfidensielle, så vi kan ikke avsløre noen detaljer. Men vi vurderer budskapet seriøst, og vil snart gi et formelt svar til den iranske regjeringen, sier en talskvinne for det britiske utenriksdepartementet fredag morgen.

Irans arrestasjon av 15 britiske marinegaster og soldater i Persiabukta sist fredag har ført til en diplomatisk krise, der Storbritannia også ønsker å engasjere internasjonale organisasjoner.

 FN ønsker rask løsning

FNs sikkerhetsråd vedtok torsdag en utvannet erklæring der rådet uttrykker «dyp bekymring» over Irans fengsling av de 15 britene.

I erklæringen ber Sikkerhetsrådet om en rask løsning på problemet, inkludert løslatelse av de 15 britene. Erklæringen krever også at Iran lar britiske diplomater besøke fangene.

Russland motsatte seg en erklæring med klarere språkbruk. Også andre land vegret seg mot klart å ta parti for den ene siden i konflikten.

Iran karakteriserte torsdag kveld erklæringen fra FNs sikkerhetsråd som «lite nyttig», og slo fast at saken må løses gjennom bilaterale kanaler direkte mellom de to landene.


- Beviser

Storbritannia hevder satellittdata beviser at britene var i irakisk farvann da de ble arrestert. Iran hevder på sin side at de sitter med beviser på at britene var i iransk farvann.

Iranske myndigheter har også offentliggjort to brev som skal være skrevet av en av fangene, den kvinnelige britiske soldaten Faye Turney. I et av brevene står det at britene var i iransk farvann da de ble pågrepet, men at de er blitt behandlet bra av sine iranske fangevoktere. Hun oppfordrer også den britiske regjeringen til å trekke alle sine soldater ut av Irak.

(NTB)

Video: Iransk tv viste torsdag en ny video tatt av iranske militære da britene ble tatt til fange, samtidig som denne offisieren viste fram kartrefereanser og GPS-data som motsier Storbritannias dokumentasjon. AP/SCANPIX
Video: Iransk tv viste torsdag en ny video tatt av iranske militære da britene ble tatt til fange, samtidig som denne offisieren viste fram kartrefereanser og GPS-data som motsier Storbritannias dokumentasjon. AP/SCANPIX Vis mer