Iranskamerikansk journalist får ny rettssak i Iran

Roxana Saberi vil få en ny og rettferdig rettssak, lover sjefen for Irans dommerstand.

FÅR NY SAK: Den iranskamerikanske journalisten Roxana Saberi ble i forrige uke spiondømt i Iran. Men nå får hun ny sak. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
FÅR NY SAK: Den iranskamerikanske journalisten Roxana Saberi ble i forrige uke spiondømt i Iran. Men nå får hun ny sak. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den spiondømte iranskamerikanske journalisten Roxana Saberi vil få en ny og rettferdig rettssak, lover sjefen for Irans dommerstand.

- Denne sakens ulike aspekter bør få en rettferdig, riktig og rask behandling i en høyere rettsinstans, sier ayatolla Mahmoud Hashemi Shahrudi i en skriftlig uttalelse.

Roxana Saberi, som har både iransk og amerikansk statsborgerskap, ble i en iransk domstol i forrige uke dømt til åtte års fengsel for spionasje for USA.

Søndag kom imidlertid Irans president Mahmoud Ahmadinejad med en uventet uttalelse om at Saberi burde få en ny rettssak. I praksis var det en ordre til det iranske rettsvesenet, som reagerte raskt.

Ikke hjelp

Beskjeden fra ayatolla Shahrudi betyr likevel ikke at Saberi får ta imot hjelp fra den sveitsiske ambassaden, som representerer amerikanske interesser i Iran. Iran anerkjenner ikke doble statsborgerskap.

- Vi handler i henhold til våre lover for iranske statsborgere. Hun er iraner og har full tilgang til advokat, sier Hassan Ghashghavi, talsmann for det iranske utenriksdepartementet.

Diplomatisk spill

Han benekter at Saberi er en brikke i et diplomatisk spill etter at USAs president Barack Obama har strukket ut en hånd til Iran. USA brøt alle diplomatiske forbindelser med Iran etter den islamske revolusjonen i 1979.

For to år siden pågrep amerikanske soldater fem iranere nord i Irak etter anklager om oppvigleri. Tre av de fem sitter fortsatt fengslet.

(NTB)