- Iranske demonstranter voldtas i fengslene

Ifølge opposisjonspolitiker.

MASSIVT OPPMØTE: Millioner av iranere tok til gaten og protesterte mot valgresultatet i juni. Myndighetene slo som kjent hardt ned på demonstrantene, og hundrevis ble fengslet. Tidligere i sommer har det blitt rapportert at de fengslede demonstrantene har blitt torturert, og nå skriver en opposisjonspolitker at demonstrantene også har blitt utsatt for grov seksuell vold. 
Foto: AFP/BEHROUZ MEHRI/SCANPIX
MASSIVT OPPMØTE: Millioner av iranere tok til gaten og protesterte mot valgresultatet i juni. Myndighetene slo som kjent hardt ned på demonstrantene, og hundrevis ble fengslet. Tidligere i sommer har det blitt rapportert at de fengslede demonstrantene har blitt torturert, og nå skriver en opposisjonspolitker at demonstrantene også har blitt utsatt for grov seksuell vold. Foto: AFP/BEHROUZ MEHRI/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere av demonstrantene som ble arrestert etter opptøyene i Iran, skal ha blitt voldtatt i fengslene.

Det skriver opposisjonskandidaten Mehdi Karroubi i et åpent brev til den tidligere presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani. Brevet ble lagt ut på nettsidene til Karroubis parti søndag morgen, ifølge BBC og CNN.

Karroubi krever at det opprettes en uavhengig komité for å etterforske anklagene, og ber om at Rafsanjani - som leder rådet som kan avsette ayatollaen - gjør landets øverste leder oppmerksom på hva som skal ha skjedd.

- Selv om bare en av disse historiene er sanne, så er de en tragedie for den islamske republikken, skriver Karroubi i brevet.

- Noen av de som ble arrestert etter opptøyene, har fortalt om så brutale og voldelige, gjentatte voldtekter av de unge kvinnene i arresten, at deres reproduktive systemer er for alltid ødelagt, skriver han.

Vaktene skal også ha voldtatt flere av de unge mennene som ble arrestert.

- Ofrene lider av depresjon og snakker ikke lenger med noen, og de gjemmer seg i de mørkeste hjørnene av husene sine, skriver Karroubi.

Ifølge Karroubi selv skal han ha fått informasjonen fra personer «i sensitive stillinger».

Bekrefter tortur
Om lag 200 mennesker som ble arrestert under demonstrasjonene i etterkant av valget i Iran i juni, er fremdeles fengslet.

Det kommer stadig flere meldinger fra menneskerettighetsorganisasjoner om at vaktene har torturert flere av demonstrantene for å presse frem falske tilståelser.

På torsdag innrømmet politiet at det hadde forekommet en rekke brudd på menneskerettighetene i Kahrizak-fengselet, der de fleste av demonstrantene var. De nektet imidlertid for at noen hadde dødd av torturen.

I går ble sjefen for Kahrizak arrestert over mishandlingen, meldte iransk media.

- Bør straffes
Samtidig øker også presset mot Karroubi og den andre store presidentkandidaten til opposisjonen, Mir Hossein Mousavi.

En av de øverste offisererne i revolusjonsgarden sa i går at begge burde stilles for retten for å ha oppfordret til sivil uro i etterkant av valget.

- Dersom Mousavi, Karroubi og tidligere president Khatami er de hovedmistenkte bak den myke revolusjonen i Iran, noe de er, så forventer vi at domstolene går etter dem, arresterer dem, stiller dem for retten og straffer dem, sa Yadollah Javan til nyhetsbyrået Irna, ifølge CNN.

Den 12. juni ble den sittende presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, gjenvalgt, men resultatet bestrides av opposisjonspolitikere og en rekke internasjonale eksperter.

KREVER GRANSKNING: Den opposisjonelle presidentkandidaten Mehdi Karroubi hevder i et åpent brev at demonstrantene har blitt skjendet, og krever en uavhengig etterforskning av påstandene. FOTO: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH/SCANPIX
KREVER GRANSKNING: Den opposisjonelle presidentkandidaten Mehdi Karroubi hevder i et åpent brev at demonstrantene har blitt skjendet, og krever en uavhengig etterforskning av påstandene. FOTO: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH/SCANPIX Vis mer