Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iranske diplomater spionerte på amerikanerne

De hemmelige norske SDU-agentene slo terroralarm da flere personer oppførte seg mistenkelig ved USAs ambassade. De mistenkelige personene var iranske diplomater.

OVERVÅKET: SDU-enheten ved Den amerikanske ambassaden i Oslo har flere ganger avslørt overvåking og mistenkelig aktivitet utenfor bygningen. I 2002 tok iranske diplomater bilder. Politiet ble tilkalt. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
OVERVÅKET: SDU-enheten ved Den amerikanske ambassaden i Oslo har flere ganger avslørt overvåking og mistenkelig aktivitet utenfor bygningen. I 2002 tok iranske diplomater bilder. Politiet ble tilkalt. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det  var i 2002, bare noen måneder etter at al-Qaida slo til mot New York og Pentagon, amerikanernes hemmelige norske SDU-agenter, oppdaget flere personer med mistenkelig oppførsel utenfor ambassaden i Oslo.

Fikk hjelp av norsk politi
Amerikanerne var på dette tidspunktet livredde for attentater. Overvåkningsenheten SDU ble opprettet etter angrepene mot ambassadene i Dar-es-Salam i Tanzania og Nairobi i Kenya i 1998.

Dagbladet får bekreftet at sikkerhetspersonalet ved Den amerikanske ambassaden i Oslo umiddelbart varslet norske myndigheter. Både daværende Politiets overvåkningstjeneste (POT - som nå heter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Oslo-politiet ble varslet.

Politiet i Oslo, som har ansvaret for sikkerheten ved ambassadene rykket ut.

Ikke arrestert
De hemmelige SDU-agentene, med bakgrunn fra sikkerhetspolitiet, Oslo-politiet og det norske forsvaret, pekte ut flere personer som  Oslo-politiet snakket med.

Det var i denne samtalen de mistenkelige mennene legitimerte seg som diplomater.

Samtlige tjenestegjorde ved den iranske ambassaden i Oslo, og hadde diplomatisk immunitet.

Det er ikke kjent hva de iranske diplomatene ønsket å oppnå ved sin mistenkelige oppførsel utenfor ambassaden i Oslo. De skal ha vært utstyrt med blant annet fotoapparater.

Etter en kort samtale med politiet forlot de iranske diplomatene området foran ambassaden.

Det er ikke ulovlig for verken iranske diplomater eller andre å oppholde seg i nærheten av Den amerikanske ambassaden. Det er heller ikke ulovlig å fotografere verken bygninger eller mennesker i området. Diplomater kan for øvrig ikke straffeforfølges i Norge.

Overfor Dagbladet blir oppførselen til de iranske diplomatene karakterisert som svært uvanlig, merkelig og lite profesjonell.

DRIVER UTSTRAKT FLYKTNINGESPIONASJE: Den iranske ambassaden i Oslo følger med på iranere i Norge. Folk forteller om trusler mot seg og familie i hjemlandet. Dette er fra en demonstrasjon utenfor ambassaden tidligere i år. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DRIVER UTSTRAKT FLYKTNINGESPIONASJE: Den iranske ambassaden i Oslo følger med på iranere i Norge. Folk forteller om trusler mot seg og familie i hjemlandet. Dette er fra en demonstrasjon utenfor ambassaden tidligere i år. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Vi har ingen kommentarer til Dagbladets opplysninger, er det eneste kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST vil si om saken.

Dagbladet får likevel bekreftet den svært uvanlige episoden fra flere sikre kilder.

- Den iranske ambassaden avviser kategorisk alle disse beskyldningene nevnt i brevvekslingen, sier informasjonssjef Mohammed Hossaini, som sier at han aldri tidligere har hørt noe om denne saken.

Flere dokumenter hemmeligholdt
Amerikanerne bekrefter også selv episoden i et av brevene som Utenriksdepartementet forsøkte å holde hemmelige, etter justisminister Knut Storbergets redegjørelse i Stortinget om sikkerhetsaktiviteten og den angivelige ulovlige aktiviteten SDU skal i ha drevet med i Norge.

Det ble etter redegjørelsen framstilt som om justisminister Knut Storberget hadde frigitt alle dokumenter i saken, Storberget hadde på forhånd lovet full åpenhet.

Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at dette ikke er riktig. Ved siden av dokumentene fra Utenriksdepartementet og Den amerikanske ambassaden skal flere dokumenter fra politiet være holdt tilbake. Disse dokumentene skal blant annet inneholde forskjellige trusselvurderinger fra både Politiets sikkerhetstjeneste og Oslo-politiet.

Deler av brevene er fortsatt unntatt offentlighet.

- Som det framgår av dokumentene er de delvis sladdet ihht . offl. § 20, 1. ledd (b), skriver UDs kommunikasjonsdirektør Bjørn Jahnsen på epost.

I Offentlighetsloven heter det i denne paragrafen at «opplysningane er mottekne under føresetnad av eller det følgjer av fast praksis at dei ikkje skal offentleggjerast». Det er altså USA som har bedt om at dette skal holdes hemmelig.

Brevvekslingen viser også at departementet er forsiktige overfor amerikanerne og ber om lov til at justisministeren offentliggjør opplysningene.

- Ondskapens akse
I 2002 brukte daværende president George W. Bush uttrykket «Ondskapens akse» da han beskrev Iran, Irak og Nord-Korea i sin State of the Union-tale - den årlige tale om nasjonens tilstand.

President Bush beskrev i den oppsiktsvekkende talen Iran og de to andre landene som regimer som støttet terror og var fiender av frihet.

Forholdet mellom USA og Iran har vært svært anstrengt siden den islamske revolusjonen i 1979. Sjah Muhammed Reza Pahlavi og hans pro-vestlige styre ble styret, og et islamistisk regime ledet av Ayatollah Seyyed Ruhollah Khomeini overtok.

Relasjonen mellom USA og Iran er fortsatt svært dårlig, og USA følger tett med på landets forsøk på å utvikle atomvåpen.

Trusler og flyktningespionasje
PST følger nøye med på den omfattende spionasjen utelandske diplomater driver på norsk jord. I 2010 har 19 land etterretningsagenter på norsk jord, ifølge PSTs trusselvurdering for 2010. Ingen kjenner de totale skadevirkningene, sier etaten.

I iranske flyktinger i Norge har flere ganger tidligere fortalt at regime driver utstrakt spionasje i Norge. Særlig holder de oversikten over egne dissidenter.

Tidligere i år hoppet Irans konsul i Norge, Mohammed Reza Heydari, av. Han sa opp i protest mot hjemlandets brudd på menneskerettigheter og valgfusk. Den tidligere toppdiplomaten var svært engstelig da han lot seg intervjue. Politiet måtte beskytte ham og familien.

Reza Heydari fortalte til norsk presse hvor langt iransk etterretning gikk i Norge. I ambassaden i Drammensveien samler de informasjon om alle dissidenter og sender det hjem til iransk etterretningstjeneste. Heydari fortalte også at agenter gikk rundt i Norge og truet landsmenn og familiene deres. Han sa at iranere som får visum til Norge for å delta på konferanser og lignende ofte i virkeligheten kommer hit for å overvåke iranere i Norge, og ba om at Norge sluttet å gi visum til dem.

Stoppet overvåkning flere ganger
Det er ikke bare iranere som er har oppført seg mistenkelig utenfor Den amerikanske ambassaden.

• I 2002 ble en ansatt i SDU tilkalt av politiet for å identifisere en person mistenkt for overvåkning av ambassaden.
 
• I 2004 ble to mistenkelige individer sett flere ganger rundt ambassaden. Da informerte SDU operasjonsleder i Oslopolitiet, som rykket ut og tok de to inn til avhør.

• I 2007 observerte 2007 en gruppe personer nær ambassaden og samarbeidet med overvåkningen med norsk politi, som til slutt overtok overvåkningsarbeidet i saken.

• I 2010, oppdaget gruppa at de var overvåket av TV2s reportere, og tok kontakt med politiet, som bekreftet at norske reportere sto bak. I dag holder SDU til på ukjent sted.

Avslører fotografering og demo-overvåkning
I brevene sine skriver Den amerikanske ambassaden at deres ansatte gjør «det enhver engasjert borger kan gjøre når han oppdager mistenkelig aktivitet i nabolaget».

Det anser amerikanerne å være «å nedtegne beskrivelse av individet, sted og tid for observasjonen, aktiviteten vedkommende deltok i, beskrivelser av ethvert kjøretøy og ethvert nummerskilt.» For å supplere denne informasjonen kan de også ta bilder. Ambassaden skriver også at denne informasjonen legges inn i deres såkalte terrorregister - SIMAS.

Ingen fremdrift i etterforskningen
Østfold politidistrikt, som fikk oppdraget med å etterforske overvåkningssaken, har ennå ikke fått avhørt noen i saken. Som Dagbladet meldte i november kan avhørene komme igang før Det amerikanske utenriksdepartementet har opphevet taushetsplikten til de norske politimennene, som altså har vært ansatt på amerikansk jord.

HOPPET AV: Den tidligere konsulen ved den iranske ambassaden i Oslo, Mohammed Heydari opp sin stilling i protest. Han sa at ambassaden fungerte som en ren etterretningssentral. Han sa at iranere som får visum til Norge for å delta på konferanser og lignende ofte i virkeligheten kommer hit for å overvåke iranere i Norge, og ba om at Norge sluttet å gi visum til dem. Foto: Espen Røst / Dagbladet
HOPPET AV: Den tidligere konsulen ved den iranske ambassaden i Oslo, Mohammed Heydari opp sin stilling i protest. Han sa at ambassaden fungerte som en ren etterretningssentral. Han sa at iranere som får visum til Norge for å delta på konferanser og lignende ofte i virkeligheten kommer hit for å overvåke iranere i Norge, og ba om at Norge sluttet å gi visum til dem. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
VIL IKKE KOMMENTERE: PSTs informasjonssjef Trond Hugubakken. 
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
VIL IKKE KOMMENTERE: PSTs informasjonssjef Trond Hugubakken. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!