- Iranske fanger banket opp og truet

- Desperat regime.

ARRESTERT ETTER DEMONSTRASJONENE: Det foregår nå omfattende tortur av iranere som ble arrestert etter demonstrasjonene tidligere i sommer.  Her demonstrerer tilhengere av opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi i Teheran 9. juni. Foto: Ben Curtis/AP
ARRESTERT ETTER DEMONSTRASJONENE: Det foregår nå omfattende tortur av iranere som ble arrestert etter demonstrasjonene tidligere i sommer. Her demonstrerer tilhengere av opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi i Teheran 9. juni. Foto: Ben Curtis/APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iranere som ble arrestert under opptøyene etter presidentvalget, sier de ble slått og tvunget til falske tilståelser.

Mer enn 1.000 opposisjonelle, blant dem tidligere medlemmer av regjeringen og nasjonalforsamlingen, er blitt arrestert i kjølvannet av demonstrasjonene, som brøt ut etter at Mahmoud Ahmadinejad ble utropt til vinner presidentvalget 12. juni.

I en rapport fra Human Rights Watch forteller en 17-åring som nylig ble sluppet ut av fengsel om torturlignende behandling.

Sammen med en rekke andre livredde fanger skal gutten ha blitt tvunget til å stå oppreist i 48 timer i strekk i et parkeringshus inntil han undertegnet en uforbeholden tilståelse. Hele tiden hadde 17-åringen bind for øynene.

- Den første natten bandt de hendene våre og slo oss med batonger. Vi ble stadig vekk overøst med skjellsord. Stemningen var svært truende, og alle som en tisset på seg av frykt og stress, forteller gutten i rapporten.


To dager uten vann

Han sier videre de arresterte var fra 15 til 70 år gamle, og at de i avhør ble spurt om alt mulig.

- De ville vite alt fra hvor vi hadde studert, hva foreldrene våre arbeidet med og hvem vi stemte på, til om noen i familien vår hadde utdannelse eller var i militæret, sier gutten.

I løpet av de 48 timene fikk han et stort stykke brød til mat, men måtte klare seg uten vann.

17-åringen sier videre at han etter to dager ble tvunget til å signere på et ark der det sto «Jeg sier meg enig i alt som står ovenfor», men som ellers var blankt.


- Desperat regime

Sarah Leah Wilson i HRWs Midtøsten- og Nord-Afrika-avdeling sier at det iranske regimet framstår som desperate etter å rettferdiggjøre den harde behandlingen av demonstrantene.

- Tilståelsene fremstår som skreddersydde for å underbygge grunnløse anklagene fremsatt av høytstående tjenestemenn om at demonstrasjonene var støttet fra utlandet og tok sikte på å styrte regimet, slår hun fast.

I rapporten fortelles det om systematisk bruk av juling, endeløse og rå avhør, søvnberøvelse og trusler om tortur.

Får ikke møte klienter

Tirsdag ba opposisjonen i Iran om at alle pågrepne etter valget må løslates.

- Framtvungne tilståelser er ulovlige, uislamske og inhumane, sa de tapende presidentkandidatene Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi, samt tidligere president Mohammed Khatami.

I helgen klaget advokatene til noen av de mer fremtredende arresterte over at de ikke har fått mulighet til å snakke med sine klienter. Blant annet sa Saleh Nikbakht, som representerer Newsweek-journalisten Maziar Bahari, at hun har til gode å få lov til å besøke ham i fengselet.

(NTB)

 

DESPERAT: - Tilståelsene fremstår som skreddersydde for å underbygge grunnløse anklagene fremsatt av høytstående tjenestemenn om at demonstrasjonene var støttet fra utlandet og tok sikte på å styrte regimet, sier Human Rights Watch. Foto: Arash Khamushi/AP
DESPERAT: - Tilståelsene fremstår som skreddersydde for å underbygge grunnløse anklagene fremsatt av høytstående tjenestemenn om at demonstrasjonene var støttet fra utlandet og tok sikte på å styrte regimet, sier Human Rights Watch. Foto: Arash Khamushi/AP Vis mer