Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iranske fly bomber IS-mål i Irak, USA ikke orientert

Kjemper mot felles fiende.

IRANSKE FLY: Under en oppvisning i 2011. Foto: EPA / ABEDIN TAHERKENAREH / NTB scanpix
IRANSKE FLY: Under en oppvisning i 2011. Foto: EPA / ABEDIN TAHERKENAREH / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iranske kampfly har de siste dagene bombet islamistiske opprørere i Irak, uten å koordinere angrepene med USA, opplyser Pentagon.

- Vi har indikasjoner på at de har gjennomført angrep med fly av typen F-4 Phantoms de siste dagene, sier kontreadmiral John Kirby i Pentagon.

Bekreftelsen kommer etter at Al Jazeera nylig viste bilder av det som så ut til å være et F-4 fly av samme type som det iranske luftforsvaret bruker, som angrep mål i Diyala-provinsen øst i Irak.

Koordinerer ikke Kirby understreker at det er irakiske myndigheter som koordinerer flyangrepene mot IS, ikke USA.

- Vi koordinerer ikke militær aktivitet med iranerne, vår politikk er ikke endret, sier Kirby.

USA og Iran har hatt et mildt sagt anstrengt forhold siden sjahen av Iran ble styrtet i den islamske revolusjonen i 1979 og ayatolla Khomeini kom til makten.

En innrømmelse om at de nå kjemper skulder ved skulder mot en felles fiende, sitter derfor langt inne.

Obama-brev USA gikk til krig mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Irak i august, med velsignelse fra regjeringen i Bagdad.

I september begynte USA også å gjennomføre flyangrep mot antatte IS-mål i Syria, noe også president Bashar al-Assads regime gjør.

I forrige måned ble det kjent at president Barack Obama i all hemmelighet hadde skrevet brev til Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei, der han understreker at de to land har felles interesse i å bekjempe IS.

Teheran-vennlig Iran og Irak lå i krig fra 1980 til 1988, en krig der flere hundre tusen mennesker ble drept.

Etter at amerikanerne invaderte Irak, og Saddam Hussein og hans sunnidominerte Baath-regime ble styrtet, har Teheran-vennlige, sjiamuslimske ledere overtatt makte i Bagdad.

Ifølge flere rapporter er også iranske bakkestyrker nå aktive i Irak, der de bistår sjiamuslimsk milits og enheter i regjeringsstyrkene i kampen mot IS:

Iran har også lånt ut Sukhoi Su-25 fly til det irakiske luftforsvaret og det har lenge vært spekulert i om det er iranske flygere som sitter bak spakene i disse flyene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling