Iranske folkevalgte satte fyr på amerikansk flagg. Ropte «Død over Amerika»

Ultrakonservative iranske folkevalgte ropte «Død over Amerika» og satte fyr på et amerikansk papirflagg i nasjonalforsamlingen i Teheran onsdag.

FLAGGBRENNING: Ultrakonservative iranske folkevalgte ropte «Død over Amerika» og satte fyr på et amerikansk papirflagg i nasjonalforsamlingen i Teheran onsdag. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Verdens fremste terrorsponsor vil skaffe seg verdens farligste våpen med dagens katastrofale avtale. Jeg kunngjør i dag at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran, sa Donald Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus seint tirsdag kveld norsk tid.

Bare timer etter at presidenten kunngjorde at han USA trekker seg fra den internasjonalt anerkjente atomavtalen med Iran, svarte ultrakonservative iranske folkevalgte med å sette fyr på et amerikansk papirflagg.

«Død over Amerika»

Under den improviserte demonstrasjonen, som fant sted i nasjonalforsamlingen i Teheran onsdag morgen, ropte også flere av de folkevalgte «Død over Amerika», melder nyhetsbyrået AP.

- Det eneste Trump forstår er styrke. Skrotingen av atomavtalen er et diplomatisk show, sa Ali Larijani, president for Irans nasjonalforsamling, onsdag morgen, ifølge The Guardian.

- Trump har ikke den mentale kapasiteten til å håndtere problemer, sa han videre ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Avtalen ble i sin tid forhandlet fram av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, EU og Iran, og la bånd på Irans atomprogram i bytte mot sanksjonslette. Da avtalen ble signert i 2015, var den regnet som president Barack Obamas største utenrikspolitiske prestasjon.

Siden Trump flyttet inn i Det hvite hus i januar i fjor har alle de andre landene som var involvert i forhandlingene advart Trump mot å trekke seg.

Forhandler med andre land

Følgelig har verdenssamfunnet, ikke uventet, reagert med stor uro på Trumps beslutning om å trekke USA ut av avtalen.

Den improviserte demonstrasjonen i parlamentet gjenspeiler raseri og skuffelse blant brede lag av den iranske befolkningen.

Kort tid etter Trumps kunngjøring tirsdag kveld, gikk Irans president, Hassan Rouhani, ut og sa at Iran nå «innen kort tid» vil forhandle med andre land for å beholde atomavtalen. Tyskland, Frankrike og Storbritannia sa i en felles uttalelse tirsdag at de vil forbli parter i avtalen med Iran.

Han har støtte fra flere reformvennlige og moderate iranske politikere, samt presidenten i nasjonalforsamlingen, men mange er skeptiske.

Det var ifølge NTB såkalte hardlinere, som er sterkt kritisk til dialog med Vesten, som i parlamentet også satte fyr på et papir som skulle forestille atomavtalen, før de trampet på asken.

Brenning av amerikanske flagg er vanlig i Iran, og kraftig USA-kritikk har preget nasjonal politikk i årevis. Men dette skal være første gang at noe brennes inne i selve nasjonalforsamlingen, ifølge politiske observatører.

- Mer uran enn noen gang

Rouhani varslet tirsdag at han vil sende utenriksminister Mohammad Javad Zarif til de landene som fremdeles er med i avtalen, før han fulgte opp med følgende advarsel:

- Jeg har beordret Irans atombyråer om, når tiden er inne, å anrike mer uran enn noen gang, sier Rouhani, som sier at de vil gå i gang med anrikingen «i løpet av de neste ukene».

Rouhani omtalte også Trumps avgjørelse som «psykologisk krigføring» mot Iran.

En annen som var tidlig ute med å kritisere Trumps beslutning, var presidentens forgjenger - Barack Obama. Tirsdag kveld kom Obama med en lang og sjelden uttalelse der han reagerer på Trumps avgjørelse.

- Jeg mener at avgjørelsen om å skrote avtalen uten at Iran har brutt den er en alvorlig feil, sier den tidligere presidenten i en uttalelse.

Han sier videre at dette vil ødelegge USAs kredibilitet globalt og at det er å snu ryggen til USAs allierte.

Norske myndigheter er bekymret

Norske myndigheter har også beklaget at Trump valgte å trekke USA ut av atomavtalen med Iran.

- Vi er bekymret for at dette kan gi økt ustabilitet i en allerede urolig region. Vi er også bekymret for hva dette kan få å si for det internasjonale samfunnets evne til å hindre spredning av kjernevåpen, sa utenriksminister Eriksen Søreide (H) tirsdag kveld.

- Vi har bevis

Under kunngjøringen tirsdag kveld gjentok Trump sitt syn på saken. Nemlig at han mener at avtalen er katastrofe. Trump sier han støtter de såkalte bevisene fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu om at Iran har hatt et hemmelig atomvåpenprogram og har brutt vilkårene for avtalen.

TREKKER USA UT: Trump trekker her USA fra atomavtalen med Iran, og sier blant annet at «den er pinlig for meg som borger». Video: CNN Vis mer

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har gjentatte ganger slått fast at Iran innfrir sine forpliktelser i avtalen.

- Vi har bevis på at Irans løfter er en løgn, sa imidlertid Trump.

Den amerikanske presidenten gikk til kraftig angrep på det iranske regimet under pressekonferansen:

- Iran er verdens ledende sponsor av terror. De eksporterer farlige raketter og støtter terrorgrupper og militser. Gjennom åra har iranske tropper bombet amerikanske ambassader og drept amerikanske soldater. Det iranske regimet har finansiert sitt terrorregime ved å plyndre sitt eget folk, sa Trump og fortsatte:

- Ingenting har vært mer farlig enn regimets jakt på atomvåpen.

Atomavtalen med Iran

  • Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.
  • Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.
  • I bytte mot innsyn er økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring blitt opphevet.
  • Iran forpliktet seg til å begrense sin anriking av uran for en periode på femten år fra avtalen ble inngått.
  • Samtidig godtok Iran åtte års videreføring av sanksjoner mot landets program for utvikling av langtrekkende raketter.
  • Avtalen trådte i kraft i januar 2016. Hvis Iran bryter den, kan FNs sanksjoner gjeninnføres i løpet av 65 dager.
  • Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av avtalen.
  • President Donald Trump kunngjorde 8. mai at USA trekker seg fra avtalen.

Kilder: NTB, DPA, CNN

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer