Iranske kvinner stiller til presidentvalget

Den konservative, kvinnelige politikeren Farah Khosravi utfordrer det iranske presteskapet ved å fremme sitt kandidatur til presidentvalget 8. juni. Det er fremdeles usikkert om den sittende presidenten, Mohammad Khatami stiller på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også en annen kvinne, den politisk ukjente 68 år gamle Massomeh Yavari, leverte onsdag inn sitt kandidatur.

Blir deres kandidatur godkjent, skrives det historie i den islamske republikken, men det er nok lite trolig.

Det er ikke første gang kvinner forsøker å stille som kandidat. Foran valget i 1997 leverte også en håndfull kvinner inn sitt presidentkandidatur, uten å bli godkjent av Vokterrådet, som har til oppgave å klarere kandidatene.

Uklart

Spørsmålet om loven tillater kvinnelige presidenter er uklar. Artikkel 115 i Irans grunnlov fastslår at «presidenten skal plukkes ut blant åndelige og politiske menn, være av iransk opprinnelse og troende muslim».

Mens det iranske presteskap hittil har ment at dette utelukker kvinner, mener opposisjonelle at teksten kan tolkes, og at betydningen av ordet mann på iransk kan være både «viktig person» og «mann».

Iran har for øvrig en visepresident som er kvinne, Massomeh Ebtekar.

Håper

Khosravi er 41 år gammel, og enslig. Hun har en mastergrad i bedriftsledelse og planlegging, og er generalsekretær i den iranske e-Farda-foreningen, som regnes for konservativ.

- Loven er ikke klar, og jeg håper at vokterrådet vil godta mitt kandidatur, uttalte Khosravi etter å ha levert inn sine papirer onsdag.

Hun opplyste at hun vil fokusere på utdannelse og økonomi hvis hun får føre en valgkamp.

(NTB-AFP)