Iranske myndigheter tillater demonstrasjon

Skal offisielt hylle avdød islam-helt.

LOVLIG DEMONSTRASJON: I dag får iranerne demonstrere lovlig. De siste ukene har det vært mange store demonstrasjoner, der det har skjedd flere sammenstøt mellom iransk politi og paramilitære og sivile demonstranter. (AP Photo/Ben Curtis, File)
LOVLIG DEMONSTRASJON: I dag får iranerne demonstrere lovlig. De siste ukene har det vært mange store demonstrasjoner, der det har skjedd flere sammenstøt mellom iransk politi og paramilitære og sivile demonstranter. (AP Photo/Ben Curtis, File)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Ifølge CNN tillater iranske myndigheter en samling i Teheran søndag. Samlingen skal offisielt dedikeres til å ære islam-helten Mohammad Beheshti som ble drept under et bombeangrep for 28 år siden.

De siste ukene etter at Mahmoud Ahmadinejad vant valget i Iran, har det vært store demonstrasjoner etter påstander om valgfusk.  

På en Facebook-side relatert til opposisjonsleder Mir Hossein Moussavi oppfordres folk til å delta på demonstrasjonen.

«Søndag er det jubileum for Beheshti. Det blir en samling ved «Ghomba»-moskeen og den er helt lovlig! Vær snill å send denne meldinga til alle du kan i Iran», oppfordrer en statusoppdatering på det som skal være Moussavis Facebook-side.

Temperaturen er enda ved kokepunktet i Iran, til tross for at myndighetene tillater demonstrasjonen. I går ble åtte lokalansatte iranere ved Storbritannias ambassade i Teheran arrestert. De skal være arrestert for sin rolle i uroen etter presidentvalget.

Iranske ledere har lenge anklaget Storbritannia og USA for å ha spilt et spesiell rolle i uroen, skriver NTB.

Myndighetene i landet har etter det svært omstride valget arrestert flere hundre aktivister, journalister og studenter. Det er ingen norske journalister i landet, etter at NRKs Sidsel Wold dro hjem for en drøy uke siden.

Wold fortalte til Dagbladet at journalister blir truet med bank eller i verste fall fengsel hvis de åpenlyst rapporterer fra demonstrasjoner eller intervjuer folk på gata.

Minst 17 demonstranter har blitt drept, ifølge offisielle tall, men det virkelige tallet fryktes å være mye høyere. Wold fortalte at 200 drepte var et av ryktene som gjentok seg.