Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iranske søstre skal steines til døde

Dømt for utroskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To iranske søstre skal steines til døde, etter at iransk høyesterett opprettholder dødsdommen de har fått for utroskap.

27 år gamle Zohreh og søsteren Azar, som det ikke er oppgitt noen alder på, ble opprinnelig dømt til 99 piskeslag hver, etter at en domstol i Teheran fant dem skyldige i å ha hatt «ulovlige forhold».

Zohrehs ektemannen var ikke fornøyd og la fram en video som viste dem sammen med andre menn i hans fravær. Saken ble tatt opp på nytt, og de to ble funnet skyldige i utroskap og dømt til døden ved steining.


- Ikke sex De to søstrene nekter ikke for å ha vært sammen med andre menn, men avviser at det var snakk om seksuelle forhold. Dødsdommen ble derfor anket, men anken er nå avvist.

- Iransk høyesterett har opprettholdt steiningsdommen, sier forsvareren Jabbar Solati til den iranske avisen Etemad.

Solati mener dødsdommen mot de to er fattet på sviktende grunnlag, og protesterer også mot at de er dømt to ganger for den samme påståtte forbrytelsen.

- Dommeren har ikke mottatt juridiske beviser som underbygger dommen om steining, sier han.


Moratorium Den iranske straffeloven slår fast at utroskap kan straffes med døden ved steining, men i 2002 kunngjorde ayatolla Mahmoud Hashemi Shahroudi, den daværende øverste lederen for domstolene i landet, et moratorium på slike henrettelser.

HENRETTELSESMETODE: De to iranske søstrene skal steines på liknende måte som på bildet, som viser en rekonstruksjon under en demonstrasjon i Brussel i 2002. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/SCANPIX
HENRETTELSESMETODE: De to iranske søstrene skal steines på liknende måte som på bildet, som viser en rekonstruksjon under en demonstrasjon i Brussel i 2002. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/SCANPIX Vis mer

I juli 2007 ble likevel en iransk mann steinet til døde i en landsby i Qazvin-provinsen, etter å ha blitt funnet skyldig i utroskap. Henrettelsen høstet sterke internasjonale protester.

Alt fra utroskap til væpnet ran og narkotikaforbrytelser kan straffes med døden i Iran, der hengning på offentlig sted er den vanligste henrettelsesmetoden.


Sjalu ektemann Zohreh og Azar kan takke Zohrehs sjalu ektemann for dødsdommen. I all hemmelighet plasserte han videoutstyr i huset, for å ta kona på fersken.

- Hun behandlet meg dårlig, og oppførselen hennes fikk meg til å føle at hun ikke lenger ønsket å leve sammen med meg, sier han til avisen Etemad.

- For å være sikker plasserte jeg et kamera i huset. Da jeg så på opptaket to dager senere, fant jeg ut at hun og søsteren hadde besøk av menn etter at jeg hadde reist, og at de hadde forhold til dem, sier han.

Zohreh avviser anklagene, men bekrefter at forholdet til ektemannen var anstrengt.

- Jeg var lærer og elsket arbeidet mitt, men mannen min nektet meg å gå på jobben. Han var alltid mistenksom og mistenkte meg for å ha forhold til andre, sier hun til den iranske avisen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media