- IRAs våpenhvile står ved lag

Belfast (NTB-AFP-Reuters): Våpenhvilen som Den irske republikanske hæren har erklært, gjelder fortsatt, sier Sinn Feins leder Gerry Adams. Sinn Fein er den politiske organisasjonen til IRA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adams kommenterte lørdag situasjonen etter at en bilbombe eksploderte sent fredag utenfor en politistasjon i Nord-Irland, noen timer etter at Sinn Fein var utvist fra fredsforhandlingene. 11 mennesker ble skadd, men ingen alvorlig.

- Etter mitt syn forblir IRAs våpenhvile intakt, sier Adams.
Han snakket med journalister i den nordirske hovedstadsen Belfast. Uttalelsen blir betraktet som et forsøk på å imøtegå mistanker om at IRA sto bak fredagens eksplosjon.

Kraftig

Eksplosjonen skjedde i den protestantiske byen Moira, om lag to mil vest for Belfast. Røyken lå tungt over sentrum etter smellet, som var så kraftig at Belfasts innbyggere kunne høre det. Politiet sperret av eksplosjonsstedet, og ambulanser og brannmannskaper kom raskt til åstedet.

Blant de skadde er sju politimenn og fire sivilpersoner. Bombeeksplosjonen er den første i Nord-Irland på fire måneder.

Vitner forteller at et varsel om bombeeksplosjonen ble ringt inn til en bar like ved bare 20 minutter før.

- Vi fikk en advarsel om å komme oss vekk, fortalte en mann på stedet.

Sinn Fein

Sinn Fein ble fredag utestengt fra de nordirske fredsforhandlingene til 9. mars, fordi IRA har begått drap og dermed brutt våpenhvilen. Sinn Fein kan vende tilbake til forhandlingsbordet bare hvis IRA holder våpenhvilen framover nå.

Sinn Fein-leder Gerry Adams har argumentert mot truslene om utkastelse med at partiet ikke har styring med hva IRA foretar seg. Men båndene mellom IRA og Sinn Fein er altfor tette til at mange lar seg overbevise om det.

Politiet i Nord-Irland har vært forberedt på skyting og gatekamper etter at Sinn Fein ble utestengt fra forhandlingene. Nasjonalistene er sinte, advarte Gerry Adams. Han oppfordret tilhengere til å demonstrere, men formanet dem samtidig om å ikke la sinnet koke over.

Noen timer senere kom de første meldingene om håndgemeng og nasjonalist-demonstrasjoner utenfor politistasjoner i provinsen.

Meningsløst

En midlertidig utestengning betyr at regjeringene i London og Dublin innser og medgir at fredsforhandlinger uten Sinn Feins medvirkning er meningsløse, sier observatører i Belfast.

Samtidig må partiet gis et symbolsk rapp over fingrene, så lenge det ikke uttrykkelig tar avstand fra IRAs drap.

Det ytterliggående protestantiske og pro-britiske partiet UDP ble kastet på dør 26. januar, etter at partiets væpnede fløy UFF begikk flere drap ved nyttårstider, og Sinn Fein vil trolig også bli truet med varig utestenging, hvis ikke IRA nå holder fred.

Dersom Sinn Fein tas inn igjen, vil Gerry Adams og hans medarbeidere kunne delta i et forhandlingsmøte i Det hvite hus i Washington 17. mars.