- BLE FOR MYE:  Irene Perez Gonzales sier hun har funnet bananskall på trappa av butikken sin flere ganger i uka siden butikken åpnet. Kundene har også uteblitt, og nå stenger hun klesbutikken. Foto: Privat
- BLE FOR MYE: Irene Perez Gonzales sier hun har funnet bananskall på trappa av butikken sin flere ganger i uka siden butikken åpnet. Kundene har også uteblitt, og nå stenger hun klesbutikken. Foto: PrivatVis mer

Irene (56) ble møtt med bananskall på trappa i tre måneder

Nå stenger hun butikken og vurderer å flytte fra Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Irene Perez Gonzales åpnet i sommer en egen klesbutikk i Bø i Telemark, med både nye og brukte klær, sminke og sommerklær. Fra åpningsdagen, og flere ganger i uka til butikken nå stengte, fant hun bananskall på trappa om morgenen.

Denne saken ble først omtalt i Telemarksavisa.

- Nesten hver morgen fant jeg et bananskall på trappa. Den verste perioden trodde jeg at det var skolebarn som gikk forbi, og spiste bananer, men så kom skoleferien og barna kom ikke forbi. Likevel var det bananskall der om morgenen, sier Gonzales til Dagbladet.

- Ble for mye Det har gått dårlig for butikken i Bø, og hun velger nå å stenge.

- Det kom bare utenlandske og handlet, men jeg kan ikke bare skylde  på at nordmenn ikke handlet her. Det var en dårlig plassering i byen, sier Gonzales til Dagbladet.

Hun er cubaner og utdannet engelsklærer, spansklærer og hjelpepleier. I tillegg til å jobbe på sykehjem, startet hun opp butikken.

Men Gonzales sier det ble for mye til slutt. Hun viser til sangen «Greit å vere neger» av Vassendgutane.

- Det ble altfor mange ganger. Bananskall, rett på døra. Jeg vil gjerne flytte fra Telemark, for jeg ser at jeg ikke er velkommen. De vil ikke ha oss her, sier Gonzales til Dagbladet.

- Må si det som det er I august skrev Dagbladet om Fartun Abdi fra Sunndalsøra, som opplevde at naboen sjikanerte henne, hennes barn og hennes naboer i månedsvis. Mannen skal ha ropt «drittnegere» og «getto» etter Fartun og familien, fikk beskjed om å roe seg ned av politiet, og etter avisskriveriene kom mannen og sa unnskyld.

- Det er mange utenlandske som har hatt dårlige opplevelser, men de tør ikke å fortelle, fordi de er redde. Jeg vil heller ikke være jenta som leker med ilden, jeg liker ikke dette, men jeg har en kultur som er ærlig og åpen. Vi er vant til å si det som det er, sier Gonzales til Dagbladet.

Ordføreren i Bø kommune sier til Telemarksavisa at han ble kjempesjokkert og fly forbanna over å høre denne historien. Han sier det er synd at Gonzales ikke føler seg ønsket.

- Det hun opplever er noen utskudd som har oppført seg forferdelig, og det er ikke sånn jeg kjenner Telemark og Bø. Dette er noen få, og dem vil du finne på alle steder, i alle samfunn. Men de blir så veldig tydelige når de agerer på en så forferdelig måte. Det er synd at hun har måttet oppleve dette, sier Olav Kasland til Dagbladet.

Bø huser Høgskolen i Telemark, med mange internasjonale studenter, og Kasland mener de har et stort flerkulturelt miljø.

- Jeg har ikke opplevd slike historier før, jeg har opplevd Bø som et åpent og inkluderende sted, sier Kasland til Dagbladet.

- Jeg kan ikke si at alle i Bø er ekskluderende, jeg kan godt tenke meg at dette er noen få som vil ødelegge. Men dette er den opplevelsen jeg har fått. Når du reiser i et land, er det inntrykket du får av landet de menneskene du møter. Sånn er det alle steder. Dessverre er dette den opplevelsen jeg har fått, sier Gonzales til Dagbladet.