Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irene flykter fra landet

Selv om krisepakkene er på vei, flytter irene igjen fra landet.

MISFORNØYD: Flere irer er misfornøyde med at regjeringen har bestemt seg for å motta krisepakker fra EU og IMF. Ifølge New York Times flykter stadig flere irer fra landet på grunn av økte skatter og et dårlig arbeidsmarked. Foto: AFP PHOTO / PETER MUHLY
MISFORNØYD: Flere irer er misfornøyde med at regjeringen har bestemt seg for å motta krisepakker fra EU og IMF. Ifølge New York Times flykter stadig flere irer fra landet på grunn av økte skatter og et dårlig arbeidsmarked. Foto: AFP PHOTO / PETER MUHLY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet): Selv om Irland nå ber EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om krisepakker for å stabilisere en skjelvende økonomi, har mange irer allerede pakket sekken og forlatt landet i håp om å unnslippe arbeidsledighet og økonomisk krise. 

Igjen må landet se at nok en generasjon flytter fra Irland i desperate tider:  

Under «The Great Potato Famine» på midten av 1800-tallet emigrerte mellom 1,5 og 2 millioner irer i håp om å finne et bedre liv og arbeid annetstedshen.  

Også på 30-, 50-, og -80-tallet opplevde landet store emigrasjonsbølger.  

120 000 vil flytte I fjor flyttet 65 000 irer fra landet, og i år forventer man at om lag 120 000 mennesker vil gjøre det samme, skriver New York Times.  

I første omgang spås det at det er immigranter i Irland som forlater landet og flytter tilbake til sine hjemland. Men det forventes at irene selv i økende grad vil flytte.  

- Ting har snudd på veldig kort tid. Hvis du ikke vil reise, så kan det bli svært smertefullt, sier økonomen Edgar Morgenroth til New York Times.  

Arbeidsledigheten i landet er nærmest tredoblet fra før den økonomiske krisen inntraff, og mange frykter at privatøkonomien ikke vil tåle en enda høyere skatteøkning.  

Noen mener fraflyttingen kan være positiv: jo færre arbeidsløse i landet, jo mindre penger må ut av statskassa i form av dagpenger.

Andre peker på at en såkalt «brain drain» vil få konsekvenser når Irland skal bygge opp økonomien igjen.  

Ber om krisepakker Det vil bli tøffe tider fremover — den irske regjeringen varslet denne måneden at 35 milliarder kroner må kuttes fra neste års budsjett — og kuttene vil trolig blir enda større.  

MISFORNØYDE: Medlemmer av partiet Sinn Fein demonstrerte i Dublin i dag. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton
MISFORNØYDE: Medlemmer av partiet Sinn Fein demonstrerte i Dublin i dag. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton Vis mer

Ifølge BBC bruker Irland i dag 155 milliarder mer enn hva de får inn i skatter og inntekter. Den samlede irske økonomien har det siste året skrumpet med 7,1 prosent, og fortsetter å synke.  

Derfor har nå den irske regjeringen sett seg nødt til å be EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om økonomisk krisehjelp.  

Den irske regjeringen møttes i går for å diskutere den økonomiske situasjonen i landet, og de ferdigstiller nå en fireårsplan for å minske budsjettunderskuddene.  

Under gårsdagens møter ble det klart at Irland søker om krisepakker, og sent i går kveld ble det klart at de europeiske partnerlandene godtar søknaden.  

Bøyde av for press - Til det irske folket kan jeg bare si at: Vi må ikke undervurdere omfanget av vårt økonomiske problem, men vi må ha tro på våre evner som et folk til å komme oss på fote og blomstre atter en gang, Irlands finansminister, Brian Lenihan, i går da krisepakkene ble kjent. 

Den irske regjeringen har sett nødt til å bøye av for press fra andre europeiske land, som har lenge ønsket at Irland skulle søke om krisepakkene for å lette trykket på andre EU-land som også sliter med gjeld og underskudd.  

Bare i forrige uke gikk regjeringen ut og nektet for at krisepakkene var nødvendige for å få økonomien på beina, skriver BBC.  

Krisepakke på flerfoldige milliarder Lenihan ville ikke komme med en eksakt størrelse på krisepakka i et intervju med den irske radiostasjonen RTE, men han antydet at den vil være på flerfoldige milliarder kroner.  

Politikere og analytikere på sin side spår at krisepakken vil kunne overstige så mye som 650 milliarder norske kroner.   Krisepakka må blant annet dekke inn det enorme underskuddet i banksektoren.

Flere av de største banken i landet har fått store problemer med å tilbakebetale lån på grunn av krakket i eiendomsmarkedet.            

  Skapt kaos At regjeringen ville søke om krisepakker har ikke falt i god jord hos irene.

I dag har det vært kaos etter at det minste av regjeringens to partier truet med å trekke seg fra regjering, og ønsker gjenvalg januar neste år.  

HARDT VÆR: Irlands statsminister Brian Cowen og finansminister Brian Lenihan er ute i hardt vær etter at det i går ble vedtatt at Irland skal godta krisepakker fra EU og IMF.
Foto: AFP PHOTO/Peter Muhly
HARDT VÆR: Irlands statsminister Brian Cowen og finansminister Brian Lenihan er ute i hardt vær etter at det i går ble vedtatt at Irland skal godta krisepakker fra EU og IMF. Foto: AFP PHOTO/Peter Muhly Vis mer

Og regjeringens popularitet sterkt dalende: mange legger skylden på statsminister Brian Cowen, som de mener har forsøkt å dekke over landets vanskelige situasjon. I dagens aviser krevde flere kommentatorer at regjeringen går av, melder NTB.

Imellomtiden prøver finansminister Lenihan så godt han kan å overbevise irene om at kriselånet ikke betyr at landet har mistet selvråderetten.  

Kutt i budsjett, økte skatter Det er fremdeles utklart hva slags krav EU og IMF vil pålegge Irland når de utbetaler krisepakkene.

Statsminister Cowen, har sagt at landet må foreta store budsjettkutt og høyne skattene, men gitt krisepakkas forventede størrelse, spås det at EU og IMF vil be irene om å kutte enda dypere og høyne skattenivået enda litt til. 

 - Det vil bli svært smertefullt for skattebetalerne og mange vil viste jobbene sine, sier Michael Noonan, økonomisk talsmann for opposisjonspartiet Fine Gael, ifølge New York Times.                     

FORLATER LANDET: Irene er i harnisk over at landet skal ta i mot krisepakker. Ifølge New York Times vil så mange som 120 000 irer forlate landet i løpet av 2010 på grunn av manglende jobb og en skjelvende økonomi. Foto: AFP PHOTO/Peter Muhly
FORLATER LANDET: Irene er i harnisk over at landet skal ta i mot krisepakker. Ifølge New York Times vil så mange som 120 000 irer forlate landet i løpet av 2010 på grunn av manglende jobb og en skjelvende økonomi. Foto: AFP PHOTO/Peter Muhly Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!