Irene trodde på ny avtale

Tre av fire stemte nei i håp om bedre Lisboa-traktat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag i forrige uke ble det klart at irene hadde stemt nei til Lisboa-traktaten som innebærer en rekke grunnleggende reformer i EU.

EU-kommisjonen bestilte straks en meningsmåling blant velgerne for å få vite hvorfor folk stemte nei. Den viser at hele 75 prosent av nei-velgerne stemte nei fordi de tror traktaten lett kan bli reforhandlet til et bedre resultat, skriver den irske avisa Independent.

Innvandring og arbeidsløshet

Meningsmålingen viser at det var dobbelt så mange unge nei-velgere som unge ja-velgere og at et klart flertall av kvinnene stemte nei. I tillegg var det et stort antall mennesker som ikke pleier å stemme i vanlige valg som stemte i dette valget.

Et annet viktig funn er at de som synes traktaten er vanskelig å forstå, stemte nei. Lisboa-traktaten har tidligere, som så mange andre EU-avtaler, blitt kritisert for å være veldig komplisert og vanskelig å forstå for andre enn Eurokratene i Brussel.

Mer uventet er det at innvandring var en viktig faktor for mange velgere. Irene uttrykker i meningsmålingen bekymring for antallet utlendinger som kommer til landet. Stigende arbeidsløshet, som mange ser i sammenheng med innvandringen var en annen viktig faktor for velgerne.

Vanskelig med ny traktat

I 2004 stemte irene nei til Nice-traktaten. Den ble så reforhandlet og modifisert og året etter stemte irene ja. Ifølge målingen er det nettopp dette mange har forventet at vil skje.

Irene trodde på ny avtale

Men dette er slett ikke ukomplisert. 18 EU-land har allerede ratifisert traktaten og hvis teksten må dette gjøres på nytt.

Ett alternativ som har blitt lansert er å lage et vedlegg som spesifikt erklærer at irene ikke mister sin suverenitet til å bestemme skattenivå, opprettholde sin selvstendighet eller til å kontrollere abortpolitikken, sier en høyststående kilde i Brussel til Financial Times.

EUs utenriksministre diskuterte i går irenes nei. Men ingen løsning ble funnet umiddelbart, det var enighet om å la «støvet senke seg» og fortsette diskusjonen på toppmøtet som holdes i Brussel torsdag og fredag.

Da forventes det at Irlands statsminister Brian Cowen forklarer seg om årsakene til velgernes negative dom og om han tror en ny avstemning kan redde traktaten.
- Det er et dilemma her, det er et problem her og det må vi konfrontere. Men vi skal gjøre det rolig og samlet og på en konstruktiv måte, sa Cowen i går.

Motstridende ønsker

De store EU-landene som Tyskland og Frankrike gikk raskt ut etter valgresultatet og ba de andre medlemslandene om å fortsette med sine planer om ratifiserting. Det er bare Irland som holder folkeavstemning om traktaten, de andre landene ratifiserer den i sine nasjonalforsamlinger.

Men medlemmene er delt. Tyskland og Frankrike ønsker en rask løsning slik at reformarbeidet kan fortsette. Men Irland, Storbritannia og Tsjekkia sier det er viktig å ta seg god tid til å finne en løsning.

- Dette er en kritisk tid der skjebnen til Lisboa-traktaten er usikker. Derfor er vi under tidspress, sier Frank-Walter Steinmeier, Tysklands utenriksminister.

FEIRET NEI: Irske velgere jublet høyt da det ble klart at flertallet hadde sagt nei til Lisboa-traktaten. Nå jobber EU-kommisjonen for å finne ut hvorfor irene stemte nei og om de kan lage et nytt utkast som irene vil ha. Foto: Scanpix
FEIRET NEI: Irske velgere jublet høyt da det ble klart at flertallet hadde sagt nei til Lisboa-traktaten. Nå jobber EU-kommisjonen for å finne ut hvorfor irene stemte nei og om de kan lage et nytt utkast som irene vil ha. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi må gi irene rom. De har sagt de trenger tid til å analysere resultat. Jeg mener det er riktig å gi dem den tiden. Jeg vet at dette er en verden der raske svar er ønsket, men kalde hoder bør vinne fram her, sier britenes utenriksminister, David Miliband til the Guardian.

EU kan dele seg

Frankrikes Europaminister Jean-Pierre Jouyet avviser at traktaten skal reforhandles og sier det er bred enighet i EU om å fortsette ratifikasjonsprosessen.

- Én ting er sikkert, vi vil ikke utarbeide en ny traktat. Vi kan ikke tillate oss å utsette beslutninger som kan bli behandlet uavhengig av institusjonelle spørsmål, sier Jouyet til BBC.

Dersom Irland ikke klarer å få traktaten godkjent av folket gjennom reforhandlinger og ny avstemning, ønsker mange av EU-landene at en gruppe land fortsetter med tettere politisk og økonomisk integrasjon. En slik delt løsning er mulig på grunn av bestemmelser i Nice-traktaten.

- Vi kan gå inn i et sterkere samarbeid der Irland ikke deltar og dermed ikke blokkere for andre. Men dette er den nest-beste løsningen, den beste er å komme til enighet med irene, sier Jean-Claude Juncker, statsminister i Luxembourg.

MÅ FORKLARE: Torsdag og fredag møter Irlands statsminister Brian Cowen sine europeiske kolleger på toppmøtet i Brussel. Der må han forklare hvorfor irene sa nei og hva EU nå skal gjøre for å løse floken.