Iris (23) ble lam. Slik trener hun favoritthesten nå

St. Olavs hospital, februar: - Du er lam for livet. Smedbakken stall, Frosta, desember: - Noen må tømme trillebåret med møkk. Resten greier jeg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FROSTA/OSLO (Dagbladet): Liten tue som kan velge stort lass er ingen floskel for Iris Ramdahl (23). Livet til drosjesjåføren og hesteelskeren ble dramatisk forandret i løpet av et lite minutt under en helt vanlig treningstur med travhest på slett vei om kvelden 13. februar i år.

Det ene hjulet kom utfor veikanten, vogna kantret og Iris rullet noen meter i en slakk skråning.

På en god dag hadde hun ikke engang fått skrubbsår.

Luftambulansen kom til Frosta. Da hun våknet samme kvelden med fryktelige smerter på St. Olavs hospital i Trondheim, fikk hun vite at hun hadde to brudd i ryggen.

Dommen: - Du er lam Og kirurgen kom med de brutale livsutsiktene på direkten.

- Du er lam fra livet og ned.

- Der og da følte jeg det som jeg skulle fått en steinblokk på hundre tonn rett i hodet. Så tenkte jeg: hva gjør jeg med hestene nå? Og så tenkte jeg: Hva gjør jeg med livet mitt nå. Etter fem måneder på rehalibiliteringsavdeling, er jeg overrasket over at jeg greide å tenke framover da.

- Det var mange bitre tanker blant andre pasienter, og jeg har vært inne i slike tankebaner selv.

2006:  Iris Ramdahl i sulkyen i en kjapp treningsrunde med Flying Canon. Foto: Toya Ramdal.
2006: Iris Ramdahl i sulkyen i en kjapp treningsrunde med Flying Canon. Foto: Toya Ramdal. Vis mer

- Men jeg får nøye meg med å konstatere at jeg hadde maksimal uflaks. Jeg får jo skaffe meg et nytt levebrød og lære hvordan jeg skal stelle hestene aleine, i god tid før jeg blir gammel kjerring på 40, ler Iris Ramdahl når Dagbladet følger den første treningsturen med ny, spesiallaget treningsvogn.

Samlet inn 100 000 Travsportvenner fra nær og fjern har samlet inn over 100 000 kroner til den nye vogna som fra nå er treningsutstyret til øyensteinen Flying Canon - en av Midt-Norges beste varmblodstravere med 22 seiere og nesten 600 000 kroner på premiekontoen.
 
Ti måneder etter at livet ble snudd opp ned, er Iris Ramdahl godt i gang med å håndtere hestene for egenhånd.

Kjettinger og møkkalass - Jeg forer, måker, pusser, bandasjerer og seler på. Nå er det bare to ting jeg må ha hjelp til. Noen andre må tømme trillebåret med møkk. Og noen må løsne kjettingene som holder hesten fast i veggen mens jeg kommer meg opp på vogna. Men der har vi begynt å tenke ut noen ideer her på stallen til en automatisk utløser, forteller hun.

Om egen jobbkarriere har hun bestemt seg for å ta opp kjemi- og matematikkfag på nyåret - i tilfelle hun må gi opp drømmen om å få jobb på en profesjonell travstall.

Facebook-kommentar - Innsamlingen til treningsvogna og alle som har engasjert seg rundt det, er jeg utrolig glad for. Det hadde jeg ikke fikset på egen hånd. Og så er det en kommentar på Facebook-siden min som har vært vært til stor inspirasjon.

- Du trener hest fra hodet og ned, ikke fra beina og opp til livet.

- Det skrev amatørkusken Jomar Grande Rabban. Jeg kjenner han ikke, men vi har vært på hils som alle andre i travmiljøet på Leangen. Han høres ut som en klok mann, sier hesteeier og - trener Iris Ramdahl.

Sjekk navnet på den andre hesten hennes - lillesøsteren til Flying Canon: Will of Steel. Vilje av stål - døpt før ulykken.

Hestestell fra rullestol er ikke det vanskeligste hun har vært med på etter ulykken.

- Melder meg til forsøk - Det verste var å lære å sitte igjen uten gammel følelse i baken. Det føltes som å balansere på en spiker hun.

Legene har gitt null utsikt til at hun kan få førligheten tilbake.

GREIER ALT - NESTEN:  Iris Ramdahl seler på gromgutten Flying Canon på Smedbakken stall på Frosta. - Både han og lillesøsteren Will of Steel er så kloke at de går til side når jeg kommer med rullestolen. De skjønner at jeg trenger mer plass på stallgolvet nå, sier hun. Foto: Ole Morten Melgård.
GREIER ALT - NESTEN: Iris Ramdahl seler på gromgutten Flying Canon på Smedbakken stall på Frosta. - Både han og lillesøsteren Will of Steel er så kloke at de går til side når jeg kommer med rullestolen. De skjønner at jeg trenger mer plass på stallgolvet nå, sier hun. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

- Da må forskerne finne ut noe nytt. Jeg melder meg til forsøk. 

GAMLE KOMPISER:  Iris Ramdahl og Flying Canon har gjenopptatt sine daglige rutiner på Stall Smedbakken på Frosta. Foto: Ole Morten Melgård.
GAMLE KOMPISER: Iris Ramdahl og Flying Canon har gjenopptatt sine daglige rutiner på Stall Smedbakken på Frosta. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer