Gjerdrum-raset:

Iris reddet ut etter åtte døgn

Evakuerte skredofre roser innsatsen for kjæledyrene. Kriseveterinær tok til tårene da familiens egen katt ble berget.

ETTERLYST OG SAVNET: Iris (12) og Elmo (9) på etterlysningsplakaten på bussholdeplassen i Ask etter skredet. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
ETTERLYST OG SAVNET: Iris (12) og Elmo (9) på etterlysningsplakaten på bussholdeplassen i Ask etter skredet. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer
Publisert

ASK (Dagbladet): Stor plakat med bilde av to katter og en etterlysning på bussholdeplassen i Ask de første dagene etter skredtragedien: «Våre to katter måtte bli igjen i området, om noen skulle ha sett Elmo eller Iris, ring».

Eieren svarer: - Han sorte, Elmo, er berget ut, ikke hun store Iris (12 år). Vår familie trenger ro nå, men snakk med veterinærene og redningsmannskapene her. De gjør en heltemodig innsats for de kjære dyrene våre.

KJÆLEDYRENES KRISETEAM: Mange takker veterinærene Stefan Feterik (til venstre) og Alf Seljenes Dalum for å bringe tilbake lyspunkt i en mørk hverdag i Gjerdrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
KJÆLEDYRENES KRISETEAM: Mange takker veterinærene Stefan Feterik (til venstre) og Alf Seljenes Dalum for å bringe tilbake lyspunkt i en mørk hverdag i Gjerdrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Noen dager seinere møter vi veterinærene Stefan Feterik og Alf Seljenes Dalum. Sammen med kollega Anne Jorunn Stebekk og risikokyndige fra Forsvaret, Røde Kors, Norske Redningshunder og brann- og redningsetaten har de vært kjæledyrenes kriseteam i Gjerdrum.

Gledesscener

Som om de ikke visste fra før hva kjæledyr kan bety for tobeinte i alle aldre: I disse krisetider har det svinget fra dyp fortvilelse til gledesscener rundt husdyrene for dem som berget seg selv fra kvikkleiresluket.

Veterinær og forsker Alf Seljenes Dalum kommer med den første gladmeldingen: - Nå har vi hentet ut Iris også, på den åttende dagen etter skredet. Jeg var med inn i huset. Hun lå under sofaen og var ganske medgjørlig, sier Dalum.

Han har katteklor på høyrehanda. De er ikke fra Iris, som har fått et nytt fosterhjem sammen med kompis Elmo. De kan ikke bo sammen med eierne foreløpig. De bor hos en familie med hunder.

- De liker visst å møte folk igjen. Ifølge eierne er de mer kontaktsøkende her enn de var hjemme i kjente omgivelser, kommenterer den nye verten.

FOSTERHJEM: Iris har funnet sin plass blant nye folk i nytt hjem. Foto: Privat.
FOSTERHJEM: Iris har funnet sin plass blant nye folk i nytt hjem. Foto: Privat. Vis mer

Gladmelding nummer to fra Dalum, som også er evakuert fra familiens hus sammen med kona og sønnen på åtte fra den farlige sonen rundt skredkanten:

Gråt for Misha

- Nå har vi funnet vår egen katt også, Misha på halvannet år. Hun brukte katteluka, er flink til å fange mus og har greid seg bra. Vi felte noen tårer alle tre da Misha var tilbake der vi bor nå.

Kjæledyras kriseteam har ikke vært nede i skredet. Stefan sa nei til betalende dyreeiere en periode, og har som frivillig styrt en midlertidig klinikk i et rom på Gjerdrum ungdomsskole.

- Vi sydde noen sting og fikset på en politihund som ble lettere skadd nede i raset. Ellers har det vært flere dehydrerte og utmattede hunder og katter. Det ser ut som de har kommet seg, sier veterinæren fra Jessheim i nabokommunen Ullensaker.

Geologer og bergingseksperter gikk nøye gjennom risikoen i å ta seg inn i et 20-talls hus der evakuerte eiere hadde meldt inn at dyrene ble igjen.

FOSTERHJEM: Elmo har funnet seg til rette i nytt hjem etter fem døgn på skredkanten - uten servering. Foto: Privat.
FOSTERHJEM: Elmo har funnet seg til rette i nytt hjem etter fem døgn på skredkanten - uten servering. Foto: Privat. Vis mer

To - tre kritiske døgn

Mange hunder og katter er berget ut, også noen hamstere og høner. Katten Iris ble berget på overtid i tomt hus, men var i brukbar form etter omstendighetene åtte dager fra vertskapet måtte rømme.

- Tilgangen til drikkevann er den kritiske faktoren både for hunder og katter. Det kan bli kritisk etter to - tre døgn. Katter kan overleve uten mat i 7 - 10 døgn, hunder noe lengre i enkelte tilfeller, forklarer veterinærene.

- Oppfører katter og hunder seg forskjellig når det kommer redningsfolk etter flere dager ?

- Hunder kommer lettest til deg. Katter kan være mer redde eller skremte, stikker unna og gjemmer seg oftere enn hunder.

EIERNE FELTE NOEN TÅRER: Katten Misha foran sitt gamle hjem før jul. Nå går raskanten der hun sitter. Foto: Privat.
EIERNE FELTE NOEN TÅRER: Katten Misha foran sitt gamle hjem før jul. Nå går raskanten der hun sitter. Foto: Privat. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer