Irland: Avstemningen i gang

Skjebnevalget i Irland er i full gang. Irene strømmer til valglokalene for å være med på å bestemme den delte øyas framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Resultatet av folkeavstemningene er ikke ventet før lørdag ettermiddag. Men allerede i formiddag ble det meldt om stor valgdeltakelse og lange køer foran stemmelokalene i Belfast.

Meningsmålinger tyder på at katolikker på begge sider av grensen vil gi overveldende støtte til avtaleforslaget. Men det protestantiske flertallet i nord er delt i synet på avtalen, og mange protestanter frykter at den vil svekke Nord-Irlands århundregamle tilknytning til Storbritannia.

Som ledd i den foreslåtte fredsløsningen skal det blant annet etableres en ny folkevalgt forsamling for Nord-Irland, der de 108 plassene skal fordeles mellom katolikker og protestanter. Hvis dagens folkeavstemning ender med et ja, skal det holdes valg til en slik forsamling allerede i juni.

Storbritannias statsminister Tony Blair har lagt all sin prestisje i å få til et ja-flertall ved folkeavstemningen, og besøkt Nord-Irland tre ganger for å forsøke å påvirke velgerne. I dag kom han med en siste oppfordring til «et ja for fremtidens skyld» i en artikkel i tabloidavisen The Sun.

Nordirske politikere er enige om at Blair trenger minst 70 prosent ja-stemmer, dersom han skal kunne håpe på at fredsavtalen vil bli overholdt. Hvis ja-siden får mindre enn 60 prosent, er det lite håp om at avtalen vil vise seg effektiv, blir det sagt.

(NTB-Reuters)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer