Irland frykter gjeldsfelle

Men lover å holde seg til avtalen med EU og IMF.

RISIKO: Fine Gael-leder Enda Kenny har en svært krevende tid foran seg. Foto: AP/Virginia Mayo/Scanpix
RISIKO: Fine Gael-leder Enda Kenny har en svært krevende tid foran seg. Foto: AP/Virginia Mayo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fine Gael og Labour lover å gjennomføre de budsjettmessige målene som ble bestemt da Irland fikk innvilget et kriselån på 85 milliarder euro fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Men de er samtidig usikre på om planen er bærekraftig.

- Det er en økende fare for at statens gjeldsbyrde ikke vil være bærekraftig, heter det i en erklæring fra de to påtroppende regjeringspartiene.

Det var lørdag kveld at sentrum-høyre-partiet Fine Gael kunngjorde at det danner regjering med det irske arbeiderpartiet, Labour. Fine Gael vant som ventet en brakseier da Irland holdt valg til ny nasjonalforsamling i februar, men fikk ikke rent flertall og måtte derfor søke en koalisjonspartner.

Valget falt på Labour, og den siste uka har de to partiene sittet i forhandlinger.

Stort press - Jeg er glad for å kunne fortelle at vi er enige om en avtale. Det arbeides nå med detaljene, sa Fine Gaels leder og påtroppende statsminister Enda Kenny.

Han er nå under stort press for å få overtalt Tyskland og resten av EU til å senke renten på kriselånet.

Og en slik avtale bør helst være på plass før EU-toppmøtet 24. og 25. mars, ettersom medlemslandene etter planen skal vedta en felles plan for hvordan gjeldskrisen i en rekke EU-land skal takles fremover.

Endrer retorikk For å vinne sympati hos Tyskland og resten av EU er de nye irske makthaverne nødt til å gi avkall på den EU-fiendtlige retorikken som preget valgkampen.

- Vi må reparere ødelagte bruer over til vår europeiske partner for å bygge opp en forståelse for vårt standpunkt, sier Labour-politikeren Brendan Howlin, som var sentral under regjeringsforhandlingene.

- Det er i alles interesse, ikke bare for nasjonen Irland, men også for Europa og for å beholde euroen, at vi får en bærekraftig vei ut av det økonomiske hullet som vi befinner oss i nå, uttalte Howlin til den irske statskanalen RTE søndag.

Store kutt Fine Gael greide under forhandlingene å få Labour til å avstå fra kravet om at Irland må få et ekstra år på å få budsjettsituasjonen under kontroll. Planen nå er å gjennomføre store kutt slik at underskuddet synker fra 12 prosent av BNP til under 3 prosent innen 2015.

Men bekymringen er stor for at landet ikke vil greie å få det til på grunn av stagnasjon i økonomien.

Koalisjonsavtalen skulle formelt godkjennes søndag. Onsdag skal den nye regjeringen møtes for første gang i forbindelse med at den nye nasjonalforsamlingen trer sammen.

(NTB)