Irland sa NEI til skjerpet abortlov

Den irske regjeringens forslag til skjerpet abortlov tapte folkeavstemningen, erkjente statsminister Bertie Ahern torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irske regjeringens forslag til skjerpet abortlov tapte folkeavstemningen så å si på målstreken.

- Jeg er skuffet, men jeg er demokrat. Dette er beslutningen, sa statsminister Bertie Ahern til journalister utenfor regjeringsbygget i Dublin torsdag ettermiddag. -Folket har talt. Folkets valg er siste ord, sa statsministeren.

 • De offisielle tallene viste at 51 prosent av velgerne avviste regjeringens forslag.

  Smutthullet


  Folkeavstemningen om abort var den femte i rekken på 20 år i det dypt katolske Irland. Regjeringen ønsket å stramme inn loven for å fjerne et smutthull som ble til ved en høyesterettskjennelse i 1992.

  I denne kjennelsen het det at abort kan innvilges, dersom det er fare for at den gravide kvinnen vil begå selvmord hvis hun ikke får svangerskapet avbrutt. Den katolske kirke og en rekke antiabortgrupper ønsket å sette dette prinsippet til side.

  - Dette er ikke et politisk spørsmål, men en seier for demokratiet i dets reneste form. Folket har talt, sa statsministerens bror Noel Ahern, da prognosene viste at det gikk mot nei-flertall. Statsministeren hadde anbefalt velgerne å stemme ja.

  Europas strengeste


  Irland har fra før Europas strengeste abortlover. Hvert år reiser rundt 7.000 irske kvinner til Storbritannia, for å få gjennomført abortinngrep der.

  Frammøtet ved onsdagens folkeavstemning var lavt: Bare mellom 35 og 40 prosent av velgerne så ut til å ha møtt fram for å si sin mening. I fjor avga så få som 35 prosent stemme, da Irland sa nei til Nice-traktaten om utvidelse av EU.

  Ved to tidligere folkeavstemninger om abortspørsmålet har deltakelsen vært helt oppe i 68 prosent. Dårlig vær og en forvirrende valgkamp med motstridende opplysninger om følgene av et ja eller nei til innstramming bidro trolig til det lave frammøtet denne gangen.

  (NTB)