Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Irlin burde vært reddet

OSLO/STORD (Dagbladet): I nesten en time var Irlin Hunstad Grødem (27) fanget i flammehelvetet før røykdykkerne klarte å finne henne. - Det er bittert. Brannvesenet gjorde en tabbe. Irlin burde vært reddet, mener mamma Marit og søster Merete Charlotte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannvesenet tar selvkritikk for at de ikke tidsnok klarte å finne ut hvor mange som befant seg i det overtente huset.

I går var det oppvaskmøte i Oslo brannvesen for å finne ut hva som gikk galt da Irlin Hunstad Grødem omkom i brann i Selvbyggerveien på Årvoll i Oslo forrige torsdag.

Irlin ringte selv brannvesenets nødnummer 110, men fikk beskjed om å være i loftsleiligheten til brannmannskapene fikk henne ut. I en time kjempet hun en desperat kamp mot døden, men røykdykkerne fant henne for seint.

- Det er ganske utrolig at det tok nesten en time før Irlin ble funnet. Vi klarer ikke å skjønne hvorfor de ikke sjekket om det var mennesker igjen i huset, sier Marit, Merete Charlotte og Jan Øyvin Grødem til Dagbladet.

Unødvendig dødsfall

I dag er det minnestund i Stord kirke. Bisettelsen vil finne sted i Haugesund seinere. Familien har bestemt seg for å oppsøke brannstedet i nærmeste framtid.

- Irlin var en så god jente. Hun hadde en fin jobb, og var svært opptatt av musikk. Planen var å gi ut en CD, men det fikk hun aldri sjansen til. Én av melodiene som skulle på CD-en vil bli spilt i kirka. Vi vil reise til brannstedet for å se om noen av tingene hennes er berget. De har selvsagt stor affeksjonsverdi for oss, sier mamma Marit.

Etter at røykdykkerne fant Irlin - liggende livløs innenfor den ulåste døra i loftsleiligheten i firemannsboligen - prøvde redningsmannskapene forgjeves å få liv i henne ute på plenen.

- Det som gjør det hele så bittert, er at hun måtte vente så lenge før hun ble funnet. Det var et unødvendig dødsfall, fortsetter familien.

De har ikke bestemt seg om de vil kontakte advokat.

- Vi har hatt mer enn nok å tenke på siden den tragiske brannen. Vi har rett og slett ikke fått vurdert om det er riktig å få juridisk bistand.

Kommunikasjonssvikt

På gårsdagens møte i Oslo brannvesen kom det fram at kommunikasjonssvikt mellom de ulike leddene i slokningsarbeidet var én av årsakene til at Irlin ikke ble funnet.

- Vi er selvsagt veldig lei oss, og beklager veldig sterkt at det endte med at en person omkom. Vi ønsker å framstå som en etat som publikum har stor tillit til, sier brannsjef Øivind Fjellheim ved Oslo brannvesen til Dagbladet.

I korte trekk skjedde dette - ifølge Fjellheim - den fatale kvelden 8. januar i år:

  • Like før klokka 21.30 får brannvesenet den første av i alt ti meldinger om brannen. Irlin er én av dem som ringer nødnummeret fordi hun er sperret inne av flammene. Hun får beskjeden «bli hvor du er: Vi kommer og henter deg ut».
  • Beboerne blir tatt ut av leilighetene, deriblant flere barn. Brannvesenet på stedet får beskjed om at alle som var i den overtente delen av huset, er ute.
  • Rundt klokka 22.00 kommer kontrameldingen fra politiets operative uteledelse: Det befinner seg likevel en kvinne i hybelen helt øverst i den brannherjede delen. På grunn av flammeutviklingen og store mengder med giftige gasser, tar det ytterligere 23 minutter før Irlin blir funnet.
  • Etter 20 minutters gjenopplivingsforsøk gir redningsmannskapene opp. Irlin dør av kullosforgiftning.

Ikke som på film

- Vi tar selvkritikk på at vi stolte på meldingene vi fikk på stedet. Jeg håper vi kan lære av dette, slik at vi kan forbedre blant annet meldingsrutinene, sier Fjellheim.

Men han fortsetter:

- Vi kunne ikke gjort noe annerledes så lenge prosedyrene ble fulgt. Vi må huske at en brannsituasjon ikke er som på film. I utgangspunktet er alt kaos.
Både Oslo politikammer, Oslo brannvesen og Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern (DBE) er i ferd med å undersøke saken nærmere. Spesialetterforsker Jo Wanderås ved Oslo politikammer sier til Dagbladet at politiet er i ferd med å avhøre enkelte personer som var på stedet, og pårørende av den avdøde.

- Vi etterforsker brannen som en normal brannsak, men vi er forberedt på etterspill. Saken er spesiell fordi brannvesenet får kritikk. Vi må se nærmere på hva som skjedde før vi kan si noe mer, sier Wanderås.

<B>UNØDVENDIG:</B> - Irin burde vært reddet, sier mamma Marit Grødem og søsteren Merete Charlotte Grødem til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!