TURBULENS: Amerikanske NOAA utfordrer skjebnen når flyet flyr gjennom orkanøyet til fryktede «Irma», en kategori 5 orkan . Video: Nick Underwood/NOAA. Vis mer Vis mer

«Irma» er den kraftigste atlanterhavsorkanen målt noensinne. Her flyr de rett gjennom

Den kraftigste orkanen noensinne målt i Atlanteren har nådd øyer nordøst i Karibien. Her flyr NOAA gjennom for å kunne gi nøyaktige værprognoser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video publisert av NOAA Hurricane Hunters viser et fly i full fart gjennom orkanen «Irma», med vindstyrker rundt 300 kilometer i timen.

Orkanen har vokst seg til kategori 5 i styrke - som er det høyeste, og beskrives som den sterkeste orkanen som noensinne er registrert i Atlanterhavet. Det er ventet at den vil treffe den karibiske øya Puerto Rico og flere andre øyer i Karibia, før den muligens treffer fastlandet og Florida over helga.

Nyhetsbyrået AP melder at orkanen nettopp har truffet land på Barbuda, nordøst for Karibia.

Se videoen av den ekstreme flyturen øverst i saken!

Videoen publisert viser et spesiallaget NOAA (National ocean and atmospheric administration)-fly, som bistår meteorologer med å gi nøyaktige vær-prognoser når en orkan er blitt til. Flyene i videoen er av typen WP-3D Orion og G-IV.

Flyene samler inn data som er viktig for meteorologene for å kunne melde nøyaktige prognoser og spådommer, skriver de på sin nettside.

Tåler stormen

På nettsiden til NOAA svarer de på spørsmålet «Hvorfor blir ikke flyene ødelagte i stormen?».

Svaret de kommer med er at fly generelt ikke blir ødelagt i stormer, og at fly rutinemessing flyr gjennom jetstrømmer med vinder opp i 240 kilometer i timen (150 mph) over USA om vinteren.

- Det er den plutselige endringen fra horisontal til vertikal vind som kan ødelegge et fly eller gjøre at det mister kontroll. Det er grunnen til at vi ikke flyr gjennom tornadoer, skriver de.

ORKAN: Her er bilde fra i går, tirsdag, av orkanen «Irma» fra lufta. Orkanen er den sterkeste atlanterhavsorkanen noensinne målt. Foto: National Hurricane Center via REUTERS
ORKAN: Her er bilde fra i går, tirsdag, av orkanen «Irma» fra lufta. Orkanen er den sterkeste atlanterhavsorkanen noensinne målt. Foto: National Hurricane Center via REUTERS Vis mer

Full evakuering

Den nasjonale værvarslingen sier at orkanen «Irma»s øye nylig har passert over Barbuda, klokka 1.47 lokal tid, skriver AP.

Innbyggerne på den karibiske øya skal ha sagt at telefonlinjene skrudde seg av idet orkanen passerte.

Myndighetene i området har sendt ut en advarsel som slutter med følgende bønn: Må Gud beskytte oss alle.

I Puerto Rico stålsetter befolkningen seg på orkanens mulige herjinger. Nyhetsbyrået AP rapporterer om Maria Minier som har handlet inn mat for flere dager og treffer nyhetsbyrået etter å handlet forsyninger og plater som skal sikre huset hennes.

I Key West i Florida og på flere av de populære turistøyene ble folk anbefalt å evakuere tirsdag. Donald Trump har ifølge AP erklært unntakstilstand i Florida, Puerto Rico og på jomfruøyene.

Bahamas største evakuering

Rundt klokka 10 opplyser også statsminister på Bahamas, Hubert Minnis, at styresmaktene har satt i gang obligatorisk evakuering av øyene i den sørlige delen av øya, grunnet orkanen.

FORBEREDER: Innbyggerne nord i Miami sto tirsdag i kø i over åtte timer for vann og nødvendige innkjøp. De forbereder seg på orkanen som ventes å treffe Florida over helga. Foto: AFP / NTB Scanpix
FORBEREDER: Innbyggerne nord i Miami sto tirsdag i kø i over åtte timer for vann og nødvendige innkjøp. De forbereder seg på orkanen som ventes å treffe Florida over helga. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Minnis opplyser at orkanen er den direkte trussel for beboerne på øyene Mayaguana, Ingua, Crooked Island, Acklins, Long Cay og Ragged Island.

Innbyggerne på øyene nevnt over vil onsdag bli flydd til Nassau, på New Providence - Bahamas hovedstad. Det melder nyhetsbyrået AP.

Statsministeren sier at dette er den største orkan-evakueringen i historien til Bahamas. Han sier videre at folk som ikke evakuerer, vil være i stor fare. Redningsmannskap kan ha problemer med å redde dem når stormen er på sitt kraftigste mellom torsdag og fredag.

- Farligere enn «Harvey»

Forrige uke tok orkanen «Harvey» livet av 42 mennesker da den traff sørlige deler av Texas.

SIKRER: Jose Escobar og sønnen Jose Escobar jr. sikrer vinduene sine i Homestead i Florida. Foto: NTB Scanpix
SIKRER: Jose Escobar og sønnen Jose Escobar jr. sikrer vinduene sine i Homestead i Florida. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Irma» er på nåværende tidspunkt en kategori fem-orkan, hvilket vil si at den er kraftigere enn ekstremværet «Harvey» som ble målt til kategori fire-orkan.

- Den er mye farligere enn Harvey. Utfallet kan bli katastrofalt og svært ødeleggende, sier Puerto Ricos guvernør Ricardo Rossello.

Tidligere har det vært like kraftige orkaner i Mexicogolfen og Det karibiske hav. Men «Irma» er det kraftigste uværet som noen gang er registrert ute i selve Atlanterhavet. Irmas vedvarende vindstyrke er målt til 82 meter per sekund, skriver NTB.

Meteorologer forventer at ekstremværet vil treffe Den dominikanske republikk, Haiti og Cuba etter Puerto Rico.