TOTALØDELEGGELSE: På grunn av orkanen «Irma» er nå halvparten av de 1800 innbyggerne på Barbuda hjemløse. Ødeleggelsene er enorme og gjenoppbyggingen vil koste ca 800 millioner norske kroner. Video: CNN Vis mer

Orkanen Irma

Irma er på vei mot Florida med livstruende kraft. Onsdag ble øya Barbuda knust av orkanen

- Alle må være forberedt på å forlate hjemmene sine, sier guvernøren i Florida, Rick Scott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Irma har dempet seg ytterligere. Nå ligger den på grensa til å bli nedjustert fra orkankategori 4 til 3, melder Sky News. Nedgangen er imidlertid ikke ventet å være varig, og orkanen vil trolig bygge seg opp igjen på vei mot Florida.

Orkaner deles inn i kategoriene 1 til 5, hvor 1 er det svakeste og 5 er det kraftigste. På siste måling ble orkanens høyeste vindhastighet målt til å være på omtrent 209 kilometer i timen. Demper den seg til 207 kilometer i timen, vil den havne innenfor orkankategori 3 i stedet.

I morgentimene ble den målt til å være i orkankategori 5, for å oppnå det må den ha en høyeste vindhastighet på omtrent 253 kilometer i timen.

- Denne orkanen vil drepe deg om du ikke kommer deg ut av veien for den, advarer Det nasjonale orkansenterets (NHC) talsmann Dennis Feltgen, ifølge NTB.

I firetida i natt, norsk tid, nådde orkanen Irma kysten til Cubas tredje største by Camagüey.

Orkanen er en av de sterkeste som noensinne er registrert i Atlanterhavet, og beveget seg vestover med en fart på omkring 20 kilometer i timen lørdag.

Livstruende kraft

Nå er den forventet å nå Florida i løpet av søndag morgen, og amerikanske myndigheter oppfordrer 5,6 millioner mennesker til å forlate de truede områdene i Sør-Florida.

- Irma vil sannsynligvis ramme Florida hardt, og treffe flere steder i delstaten med livstruende kraft, melder Det nasjonale orkansenteret (NHC).

Floridas guvernør, Rick Scott, har advart de omkring 21 millioner innbyggerne i delstaten om at evakueringsområdene kan bli utvidet, og at alle må være forberedt på å forlate hjemmene sine.

Irmas herjinger: Irma knuste deler av De britiske jomfruøyer torsdag, på vei mot Florida. Foto: NTB Scanpix / AP
Irmas herjinger: Irma knuste deler av De britiske jomfruøyer torsdag, på vei mot Florida. Foto: NTB Scanpix / AP Vis mer

- Jeg kan med sikkerhet si at jeg ikke vet om noen i Florida som har opplevd en liknende orkan før. Folk må lytte til advarslene våre, sier William Long i Den føderale nødetaten, ifølge Washington Post.

Barbuda ble knust

Til nå har Irma krevd minst 20 menneskeliv, etter å ha herjet med flere karibiske øyer i dagevis. Én av dem omkom på den lille øya Barbuda, som orkanen nådde på onsdag.

Bahamas: Her har en båt blitt kastet land på Bahamas etter Irmas herjinger. Foto: AFP / NTB Scanpix
Bahamas: Her har en båt blitt kastet land på Bahamas etter Irmas herjinger. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Orkanen har ødelagt 95 prosent av øyas bygninger, opplyser statsministeren på øylandet Antigua og Barbuda, Gaston Brown, og anslår at det vil koste omkring 800 millioner kroner å bygge opp øya igjen, ifølge CNN.

Ute i Atlanterhavet bygger det seg nå opp en ny kategori 4-orkan, Jose. Den er forventet å nå øya, med omkring 1800 innbyggere, i løpet av dagen. Så de som ikke evakuerte før Irma, blir nå fraktet med ferjer til naboøya Antigua.

CNNs reporter, Leyla Santiago, har reist til øya, og sier at innbyggerne nå først og fremst prøver å redde menneskene som er der.

Mens Jose bygger seg opp, finnes det også en tredje orkan, Katia, som herjer ved østkysten av Mexico.