Irma er den kraftigste orkanen som noensinne har blitt registrert i Atlanterhavet. Et ukjent antall hus ble ødelagt da orkanen traff Saint Martin onsdag. Foto: AP / NTB Scanpix
Irma er den kraftigste orkanen som noensinne har blitt registrert i Atlanterhavet. Et ukjent antall hus ble ødelagt da orkanen traff Saint Martin onsdag. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

«Irma» har tatt minst 12 menneskeliv: - Vi var midt i en skrekkfilm

Orkanen fortsetter å herje i Karibia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge AP News har minst tre personer mistet livet på de amerikanske Jomfruøyer, som er en øygruppe i Karibia. Orkanen «Irma» skal ha forårsaket katastrofale skader på øygruppen.

Dermed har minst 12 personer mistet livet som følge av den sterke orkanen.

Tidligere torsdag ble det bekreftet at ni personer har dødd på forskjellige steder i Karibia som følge av stormen.

- Skrekkfilm

På øya Saint Martin har orkanen knust et ukjent antall bygninger, folks eiendeler ligger strødd rundt om i gatene og biler står oppå hverandre.

TURBULENS: Amerikanske NOAA utfordrer skjebnen når flyet flyr gjennom orkanøyet til fryktede «Irma». Video: Nick Underwood/NOAA. Vis mer Vis mer

Ifølge The Guardian har halvparten av befolkningen på Saint Martin blitt hjemløse som følge av orkanen.

Jacqueline Bisa forteller at hun trodde huset skulle falle sammen. Hun og hennes familie på til sammen sju personer søkte ly i klesskap og på badet, men endte med at de måtte stå ved døra for å holde den lukket fram til de ble evakuert av myndighetene.

- Det var som om orkanen sugde oss opp, sier hun.

Også på øya Barbuda var det massive ødeleggelser. Irma har nær totalødelagt øya.

- Vi opplevde at vi var midt i en skrekkfilm, ikke noe du forventer at faktisk skjer i virkeligheten, sier Knacyntar Nedd, skriver The Guardian. Ned er styreformann på øya

Evakuerer i Florida og Georgia

Irma er den kraftigste orkanen som noensinne har vært registrert i Atlanterhavet. Til helgen vil den trolig rase innover Florida med knusende kraft, fortsatt som en kategori 5-orkan.

Dette har drevet tusenvis av mennesker på flukt, og ifølge The Guardian har mer enn 250 000 personer blitt beordret om å evakuere fra deler av Palm Beach County, et fylke i Florida.

Floridas guvernør Rick Scott er svært tydelig på hvor alvorlig situasjonen er.

- Hvis du bor i en evakueringssone og du fortsatt er hjemme: DRA.

- Jeg kan ikke understreke dette nok. Ikke ignorer evakueringsordre. Du kan bygge opp hjemmet ditt på nytt, men du kan ikke gjenskape familien din, sier Scott ifølge AP News.

Også innbyggerne i delstaten Georgia evakueres. Sky News skriver at en evakueringsordre utsendt av guvernør Nathan Deal involverer nesten 540 000 mennesker nær kysten.

Evakueringen har skapt store trafikkproblemer og mangel på bensin.

Som følge av orkanen har setter Norwegian flyene sine på bakken. Blant annet er flygingen fra Oslo til Fort Lauderdale fredag 8. september innstilt. Også flygingen fra Fort Lauderdale til Oslo samme dag er kansellert.

- Vi overvåker utviklingen av orkanen Irma nøye, og har regelmessig kontakt med vår representant i Florida for å vurdere sikkerheten i området, heter det på Norwegians nettsider.

IRMA: Innbyggere i Karibia og den amerikanske delstaten Florida er i gang med forberedelsene til enda en orkan. Vis mer

Orkanene «Jose» og «Katia»
Samtidig som «Irma» herjer, har det vært bekymring rundt orkanen «Jose» som er på vei over Atlanterhavet i sporene til «Irma». Ifølge The Guardian har «Jose» vokst til en kategori 3-orkan, men det viser seg at den trolig ikke treffer land i Karibia.

Ifølge det franske meteorologiske instituttet vil «Jose» dreie nordover og passere flere hundre kilometer nordøst for Saint Martin.

Selv om den ikke treffer land, vil den likevel bidra med kraftig regn over øyene som allerede er rasert av Irma, og derfor lage store vansker for redningsarbeidet.

Den tredje orkanen som for tiden er i ferd med å vokse i området, er «Katia», som oppsto sør i Mexicogolfen. Den vil trolig treffe land langs kysten av den mexicanske delstaten Veracruz innen fredag. Den vil også bringe med seg kraftig regn.