KRAFTIG ORKAN: Orkanen Irma har krevd minst ni menneskeliv. Her et bilde fra øya Saint-Barthelemy. Foto: AFP PHOTO / Kevin Barrallon / NTB Scanpix
KRAFTIG ORKAN: Orkanen Irma har krevd minst ni menneskeliv. Her et bilde fra øya Saint-Barthelemy. Foto: AFP PHOTO / Kevin Barrallon / NTB ScanpixVis mer

Orkanen Irma

«Irma» nær totalødela Barbuda. Nå evakuerer det amerikanske forsvaret seg selv før uværet slår inn

Minst ni er døde som følge av orkanens herjinger i Karibia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst ni personer er drept etter at kategori fem orkanen «Irma» traff Karibia i natt. Blant de hardest rammede øyene er St. Martin (6 døde), Anguilla (1 død) og Barbuda.

På sistnevnte øy døde et to år gammelt barn som følge av stormen.

- Øya er knapt beboelig, sier statsminister Gaston Browne, ifølge BBC.

- Vi har aldri sett så store ødeleggelser. Vi snakker om hele øya. Barbuda er i stor grad totalødelagt, sier Michael Joseph, leder for Røde Kors' avdeling i Antigua og Barbuda, ifølge The Guardian.

St. Martin er også nesten totalt ødelagt, og det er ventet at dødstallene vil stige.

Stålsetter seg i USA

Avisa skriver at orkanen nå kommer til å passere nord for Den dominikanske republikk og Haiti, før den rammer det sørlige Bahamas torsdag kveld.

Dagen etter kommer den trolig til å treffe Florida. Der er det amerikanske forsvaret i full gang med å flytte ubåter, fly og mennesker innover i landet, ifølge CNN.

De evakuerer også store mengder personell fra Naval Air Station Key West - en luftbase sør-vest i Florida.

CNN oppgir at rundt 5000 mennesker, inkludert militærpersonell og familiemedlemmer, er kommandert til å forlate basen og reise innover i landet til Georgia-byen Atlanta.

Venter kraftig «Irma»

Et omtrent like stort antall kommer til å forbli på basen.

Dette for å ivareta militærets flybase i Key Wests viktigste funksjoner under stormen som myndighetene tror blir voldsom.

- Irma er fortsatt en kategori fem orkan, og noen betydelig svekkelse er ikke ventet, sa Carlos Gimenez, ordfører for Miami-Dade, om stormen, tidligere i dag, ifølge Miami Herald.

150 000 evakuert i USA

Han har beordret over 100 000 til å forlate sine hjem. Blant de evakuerte områdene er Miami Beach og en rekke øygrupper ved Florida-kysten.

Ordrene inkluderer også folk som bor i bobiler og lignende orkan-utsatte bosteder, og totalt har 150 000 Florida-beboere fått ordre om å evakuere.

Det tallet kommer trolig til å øke etterhvert som Irma kommer nærmere, ifølge Miami Herald.

Forventer stigende dødstall

Samtidig forbereder de karibiske øyene seg på at dødstallene kommer til å øke etterhvert som Irma fortsetter herjingene sine.

- Dette er ikke et endelig tall, langt ifra. Dessverre frykter vi et større omfang, sa prefekt Eric Maire i den franske regionen Guadeloupe i natt om de foreløpige tallene.

Han fortalte at orkanen hadde rammet både hus og infrastruktur. Det gjør situasjonen prekær for de lokale innbyggerne.

- Situasjonen på St. Martin og St. Barts er dramatisk. Det er ikke noe drikkevann eller strøm, offentlige bygninger kan ikke brukes og hus er ødelagt, sa Maire i natt.