IRMA: Innbyggere i Karibia og den amerikanske delstaten Florida er i gang med forberedelsene til enda en orkan. Vis mer

Orkanen «Irma»

«Irma» på full fart mot karibiske øyer: - Kan bli katastrofalt

Orkanen beskrives som «veldig farlig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om ikke mange timer ventes orkanen «Irma» å treffe den karibiske øya Puerto Rico og flere andre øyer i Karibia. Artikkelen fortsetter under grafikken.

Orkanen har vokst seg til kategori 5 i styrke, som er det høyeste, og beskrives som den sterkeste orkanen i Mexicogolfen som noensinne er målt, skriver blant andre Washington Post.

I løpet av helga er orkanen ventet å treffe Florida. Er «Irma» fortsatt like kraftig, kan det få katastrofale følger, skriver avisa.

Illustasjon: National Hurricane Centre
Illustasjon: National Hurricane Centre Vis mer


Det nasjonale orkan-senteret i USA skriver i en pressemelding at «Irma» blant annet vil treffe De britiske jomfruøyene og Puerto Rico natt til onsdag norsk tid, før ekstremværet tar seg videre vestover mot Den dominikanske republikk, Haiti og Leewardøyene torsdag og fredag.

FORBEREDER SEG: Maria Minier fra Puerto Rico har handlet inn mat for flere dager, og holder på å legge en plate inn i bilen sin. Plata skal hun bruke på å sikre huset sitt for å forberede seg på orkanen «Irma». Foto: AP / NTB Scanpix
FORBEREDER SEG: Maria Minier fra Puerto Rico har handlet inn mat for flere dager, og holder på å legge en plate inn i bilen sin. Plata skal hun bruke på å sikre huset sitt for å forberede seg på orkanen «Irma». Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

I Puerto Rico stålsetter befolkningen seg på orkanens mulige herjinger. Nyhetsbyrået AP rapporterer om Maria Minier som har handlet inn mat for flere dager og treffer nyhetsbyrået mens etter å handlet forsyninger og plater som skal sikre huset hennes.

Innbyggerne fra de ulike landene i Karibia og i delstaten Florida forbereder seg nå på orkanen.

Guvernøren i Puerto Rico har slått alarm, og nasjonalgarden er i beredskap før orkanen «Irma» når store deler av Karibia. Det amerikanske territoriet med 3,5 millioner mennesker har satt nasjonalgarden i beredskap. Tilfluktsrom med plass til 62.000 mennesker er åpnet. Skolene på øygruppen holder stengt tirsdag, ifølge NTB.

Et av landene det er sendt ut orkanvarsel til, er den karibiske øya St. Martin. Der ligger Donald Trumps ferieparadis, skriver Miami Herald.

Trump eier en fem hektar stor eiendom med en villa som blant annet inneholder 11 soverom. Villaen kalles «Palms slott» og er utstyrt med en tennisbane, stort svømmebasseng, marmorgulv og gardiner av gull, ifølge Washington Post.

Avisa skriver at villaen verdt 16,9 millioner dollar, noe som tilsvarer 130 millioner norske kroner.

Trump kaller ferieparadiset for «en av de fineste eiendommene i verden», men i natt kan gullgardinene bli lagt i flomvann.

Blant de største orkanene

Forrige uke tok orkanen «Harvey» livet av 42 mennesker da den traff sørlige deler av Texas.

«Irma» er på nåværende tidspunkt en kategori fem-orkan, hvilket vil si at den er kraftigere enn ekstremværet «Harvey» som ble målt til kategori fire-orkan.

«Irma» har på nåværende tidspunkt en maksimal vindstyrke på nesten 300 kilometer i timen (185 mph), melder CNN. Det skal være en av de største stormene som er observert i Atlanteren, melder Washington Post, som blant annet til meteorolog Philip Klotzbachs orkanliste på Twitter.

Ifølge USAs nasjonale orkansenter er «Irma» den kraftigste atlantiske orkanen siden «Rita» i 2005.

Senteret advarer mot «en livstruende orkan» som pisker opp varm sjø og kan heve vannstanden til mellom 210 og 335 centimeter over normalt nivå.

- Vi ser at stormen samler opp krefter til noe som kan bli livstruende, og det blir veldig sterke regnskyll, i tillegg til vindene, på de nordøstlige karibiske øyene. Det kan gi katastrofale ødeleggelser i nærhet av stormens øye, sier Michael Brennan ved det nasjonale orkan-senteret til CNN.

Treffer USA søndag

Fredag og lørdag er det ventet at orkanen treffer Cuba.

«Irmas» retning kan endres underveis, men hvis orkanen fortsetter i samme spor som de nåværende prognosene tilsier, kan den nå fram til Floridastredet. Der er sjøtemperaturen så høy at den allerede intense orkanen kan forverres ytterligere. Vindstyrken kan da nå opp i 100 meter i sekundet.

Illustrasjon: National Hurricane Centre
Illustrasjon: National Hurricane Centre Vis mer

Unntakstilstand

Myndighetene i Florida oppfordrer folk som bor i de sørlige områdene om å forlate hjemmene sine på grunn av orkanen.

Guvernøren i Florida, Rick Scott, har erklært unntakstilstand i delstaten. Scott forteller til Miami Herald at han har snakket med president Donald Trump mandag. Han ba Trump om å sette inn nødvendige ressurser slik at delstaten er best mulig forberedt på orkanen.

Særlig i Key West kan situasjonen bli katastrofal.

- Hvis det er en storm vi skal ta seriøs her i Florida Keys, så er det denne. Jo tidligere folk drar, jo bedre, sier Martin Senterfitt, beredskapsansvarlig i Key West, til Miami Herald.

FORBEREDELSER: Onsdag er det ventet at orkanen vil treffe Puerto Rico. Innbyggerne holdt tirsdag på med å forberede seg. Her fester noen innbyggere i byen Toa Baja plater foran dører og vinduer på en skole. Foto: AP / NTB Scanpix
FORBEREDELSER: Onsdag er det ventet at orkanen vil treffe Puerto Rico. Innbyggerne holdt tirsdag på med å forberede seg. Her fester noen innbyggere i byen Toa Baja plater foran dører og vinduer på en skole. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer