- Irritasjon over Norges fredsinitiativ

Les hva eksperten svarte på nettmøtet om Etiopia og Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Siegfried Pausewang, seniorforsker ved Christian Michelsen Institutt, er en av Nordens fremste eksperter på den politiske situasjonen i Etiopia.

Han er overrasket over at landet nå har bedt seks norske diplomater om å forlate landet.

– Ambassadør Jens-Petter Kjemprud selv er kjent for å ha et godt og ryddig forhold til de etiopiske myndighetene, sier Pausewang til Dagbladet.no.

– Men det er klart at Norge lenge har vært kritiske til menneskerettighetssituasjonen i Etiopia. Opposisjonen i landet har også protestert kraftig mot det sittende regimeet, sier forskeren.

Etiopia har, som eneste afrikanske land, aldri vært en koloni. Men landet er langt fra demokratisk, selv om det avholdes valg og de grunnleggende menneskerettighetene er integrert i landets lovverk.

– Landet kan ikke regnes som demokratisk. Foran det siste valget fikk opposisjonen i utgangspunktet gode vilkår. Men da det kom inn rapporter om at opposisjonen lå an til å få flertall, fikk regjeringen kalde føtter, stoppet opptellingen og utsatte alt i ukesvis. Opposisjonen sa at valget var stjålet fra dem. Etter ukevis utsettelse kan ingen lenger si hva det reelle resultat hadde vært uten manipulasjon., sier Pausewang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer