Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irritert Mike Pompeo i Sør-Korea: - Jeg finner spørsmålet fornærmende og latterlig

USAs utenriksminister ble irritert da journalister stilte gjentatte spørsmål om avtalen med Nord-Korea.

IRRITERT: USAs utenriksminister, Mike Pompeo, ble irritert da journalister spurte ham om hvordan USA skulle kontrollere at Nord-Korea faktisk gjennomførte en atomnedrustning. Foto: Jung Yeon-je / Pool Photo via AP / NTB scanpix
IRRITERT: USAs utenriksminister, Mike Pompeo, ble irritert da journalister spurte ham om hvordan USA skulle kontrollere at Nord-Korea faktisk gjennomførte en atomnedrustning. Foto: Jung Yeon-je / Pool Photo via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Kim Jong-un og Donald Trump tirsdag undertegnet et dokument som sier at Nord-Korea forplikter seg til å jobbe mot en full atomnedrustning på Koreahalvøya, har kritikere spurt seg hvordan man skal få verifisert at nordkoreanerne faktisk ruster ned.

Norske forskere mener Kim gikk seirende ut av møtet med Trump, og peker blant annet på at erklæringen er vag, og ikke inneholder formuleringer som tilsier at Nord-Korea må kvitte seg med sine atomvåpen umiddelbart.

Nord-Korea selv hevder at Trump har gått ned på en «trinnvis nedrustning», men de har ikke gitt noen detaljer om hva det i realiteten betyr.

- Ikke alt er med i avtalen

En som onsdag ble nødt til å svare på flere spørsmål om innholdet i avtalen er USAs utenriksminister, Mike Pompeo.

Under et besøk i Sør-Korea fortalte han at amerikanske og nordkoreanske diplomater hadde rukket å bli enige om mye allerede før det historiske møtet mellom Trump og Kim, men at ikke alt er tatt med i avtalen.

- Det betyr at vi har en jobb foran oss, men det ble gjort en veldig god jobb, som går lengre enn det man kan se i det endelige dokumentet, sa Pompeo under en pressekonferanse i Sør-Korea, ifølge The Guardian.

Under oppkjøringen til toppmøtet krevde som kjent flere i Trump-administrasjonen, og spesielt Pompeo, at man måtte kreve at Nord-Korea gikk med på «fullstendig, verifiserbar, irreversibel nedrustning».

Så seint som kvelden før toppmøtet gjentok Pompeo dette i en tweet. Da er det heller ikke unaturlig at journalister spør utenriksministeren hvorfor ikke ordene «verifiserbar» og «irreversibel» finnes i det undertegnede dokumentet.

Pompeo argumenterte onsdag for at ordene ligger innbakt i ordet som faktisk er med i dokumentet, «fullstendig».

- Du kan si at det er semantikk, men la meg forsikre deg om at det er i dokumentet, sa Pompeo.

Irritert utenriksminister

Men da Pompeo ble spurt om Trump og Kim hadde diskutert hvordan Nord-Koreas atomnedrustning skulle ettergås, noe som vil måtte innebære utplassering av våpeninspektører i Nord-Korea, ble utenriksministeren irritert.

- Jeg finner det spørsmålet fornærmende og latterlig, og, for å være ærlig, absurd, sa Pompeo.

Da journalistene ikke ville gi seg, og nok en gang spurte Pompeo om hvordan Nord-Koreas atomnedrustning skal kontrolleres, svarte han:

- Det er en lang vei å gå, det er mye å tenke på, men ikke si dumme ting. Det er ikke produktivt. Det er ikke produktivt å si dumme ting. Det er ikke hjelpsomt. Det er ikke hjelpsomt for leserne deres, for lytterne deres eller for verden, sa utenriksministeren.

- Det er ikke i nærheten av å gjenspeile det amerikanske standpunktet og ikke nordkoreanernes heller.

Pompeo sa også at sanksjonene mot Nord-Korea kun kan bli hevet etter en fullstendig atomnedrustning, og at Kim har forstått at nedrustningen må skje raskt.

Donald Trump har gitt uttrykk for at han er svært fornøyd med møtet med Kim og med avtalen de har undertegnet. Onsdag tvitret presidenten at Nord-Korea ikke lenger utgjør en atomtrussel, en påstand flere eksperter ikke er enige med presidenten i.

- Nord-Koreas kapasitet er den samme i dag som den var for ei uke siden. Det er absurd at han ikke klarer å lese situasjonen. Han mener Nord-Korea nå har andre intensjoner, og at deres atomkapasitet skal forsvinne. Jeg mener han er naiv vedrørende deres intensjoner og han tar feil når det gjelder deres kapasitet, sier Robert Einhorn, som tidligere jobbet med våpenspørsmål i utenriksdepartementet, til Washington Post.

«Avtalen har null verdi»

Ifølge avisa har Nord-Korea et sted mellom 20 og 60 stridshoder, et eller annet sted i fjellsidene nord for hovedstaden Pyongyang. Og så langt har ikke Nord-Korea gitt noen offentlige løfter om å ta dem fra hverandre, la inspektører se dem eller fortelle hvor de befinner seg.

Det er fremeles aktivitet i landets atomlaboratorier og det pågår fremdeles testing i en atomreaktor nær byen Yongbyon.

Så vil framtida vise om avtalen mellom de to landene faktisk fører til en nedrustning, men inntil videre er ekspertene skeptiske.

Andrej Lankov, professor ved Kookmin-universitetet i Seoul, omtaler avtalen på denne måten:

«Den har null praktisk verdi. USA kunne ha tvunget fram betydelige innrømmelser, men det ble ikke gjort. Nord-Korea vil bli modigere, og USA fikk ingenting».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media