NYTT AKTIVISTSKIP:Det irske lasteskipet MV Rachel Corrie forlot Malta tirsdag, dagen etter at ni personer ble drept i militæraksjonen mot nødhjelpskonovoien mandag. I natt vil de ankomme Gaza. Foto: AFP PHOTO/FREEGAZA.ORG/SCANPIX
NYTT AKTIVISTSKIP:Det irske lasteskipet MV Rachel Corrie forlot Malta tirsdag, dagen etter at ni personer ble drept i militæraksjonen mot nødhjelpskonovoien mandag. I natt vil de ankomme Gaza. Foto: AFP PHOTO/FREEGAZA.ORG/SCANPIXVis mer

Irsk aktivistskip nekter å godta avtale

Irske myndigheter forhandlet fram avtale med Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det irske lasteskipet MV Rachel Corrie nekter å godta en avtale den irske regjeringen har forhandlet fram med Israel, melder The Jerusalem Post.

Irlands utenriksminister Michael Martin annonserte fredag kveld at de hadde blitt enige om en avtale med Israel. Avtalen gikk ut på at lasteskipet skulle stippe i Ashdod-kaia i Israel for en kontroll. Deretter skulle lasten bli tranportert videre under tilsyn fra aktivister, FN og den irske regjeringen.

Men aktivistene nekter altså å godta avtalen, og vil trolig nå kysten av Gaza i løpet av natta. De instiserer på å dra til Gaza og bryte den isrealske blokaden.

Men ifølge irsk UD vil de ikke kjempe i mot israelske soldater dersom de beslutter å borde skipet.

Ifølge Haaretz har Israel nå bestemt at skipet skal stoppes og overtas, slik som mandagens nødhjelpskonvoi. Da ble ni drept og flere skadd. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ifølge The Jerusalem Post bedt soldatene om å ikke skade aktivistene.

- Vi har ikke noe ønske om noe konfrontasjon. Vi har ikke noe ønske om å borde skipet. Om aktivistene velger å legge til kai i Ashdod, vil vi sørge for en trygg velkomst og ikke borde det, sier Yossi Gal i det israelske utenriksdepartementet.

Han forteller at Israel vil oppretteholde blokaden av Gaza og vil forhindre Iran og terroristgrupper som Hizbollah fra å sende våpen til Hamas.

• Nytt aktivistskip bare timer unna

• Her kan du lese mer om Rachel Corrie, som skipet har navnet etter. Hun er en amerikansk aktivist som ble drept i Gaza i 2003.

Dagbladet kommer med mer og følger utviklingen utover natta.

OM BORD: Nobelprisvinner Mairead Corrigan. Foto: AP Photo/Niall Carson-pa/Scanpix
OM BORD: Nobelprisvinner Mairead Corrigan. Foto: AP Photo/Niall Carson-pa/Scanpix Vis mer