Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irsk bombeekspert arrestert på Vestbredden

Mannen er mistenkt for å ha lært opp militante palestinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det israelske politiet pågrep den 40-årige mannen fra Newry i County Down i Nord-Irland i nærheten av Yassir Arafats hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden torsdag, skriver The Times. Irske sikkerhetskilder mener han er en bombeekspert fra Real IRA, gruppa som blant annet holdes ansvarlig for Omagh-bombingen i 1998, hvor 29 mennesker ble drept.

- Han var en bombeekspert for omtrent ti år siden, men ble medlem av Real IRA i 1997-98. Han ble plutselig borte for tre år siden, og siden har vi ikke sett ham, sier en irsk politikilde.

Mannens aktiviteter er registrert av politi på begge sider av den irske grensa det siste tiåret.

Politiet mener mannen kom seg inn i Israel gjennom Ben Gurion-flyplassen nær Tel Aviv med sitt eget britiske pass for tre uker siden. Han skal være en rik forretningsmann. Mannen sitter nå i avhør hos den israelske sikkerhetstjenesten Shabak, som opererer på Vestbredden og Gaza-stripen.

Den israelske sikkerhetstjenesten tror mannen kom i kontakt med militante palestinere like etter å ha tatt seg inn i Israel, og frykter at han har trent dem opp til å lage og bruke ulike bomber. Det foreligger ingen bevis på at han faktisk kom til Israel for å hjelpe militante palestinere.

De palestinske militante gruppene har ivret etter å utvikle nye våpen og taktikker, ifølge Independent. I mai pågrep den israelske marinenen libanesisk sabotasjeekspert på en båt som smuglet våpen fra Libanon til Gaza.

OPPLÆRT: IRA-bombeeksperten som er arrestert på Vestbredden, fryktes å ha trent opp militante terrorister. Foto: REUTERS/SCANPIX