Irsk klatrer frykter tragedie

Irsk klatrer frykter tragedie på verdens nest høyeste fjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Så mange som sju personer fryktes omkommet etter israset på verdens nest høyeste fjell, K2.

Flere må  angivelig tilbringer natten stranden over den såkalte «Flaskehalsen» på 8 211 meters høyde.

Norske Rolf Bae (33) er blant klatrerne som er savnet. Han klatret sammen med sin kone Cecilie Skog og to andre nordmann, men kom bort fra klatrekollegene etter hendelsen.

Timesonline intervjuet i natt den irske klatreren Pat Falvey. Han oppholder seg for tiden i rland, men har vært i telefonisk kontakt med klatrekolleger på K2. De oppga å ha vært i kontakt med Skog.

- Hun så at han ble vasket vekk. Vi tror hun så tre til forsvinne sammen med ham, sier Falvey.Den norske K2-ekspedisjons talsperson Bjørn Sekkesæter benekter disse opplysningene.

- Dette er i beste fall andre eller tredje håndskilder. Jeg vet at den irske klatreren ikke har vært i direktekontakt med Cecilie Skog, slik historien etter hvert har blitt sitert. Cecilie ringte meg fra base camp ved 10.40-tiden norsk tid, og det er den første direktekontakten hun har hatt med noen utenfra, sier Sekkesæter til Dagbladet.no.

Forferdelige nyheter

- Nyhetene er forferdelige. Jeg har fått høre fra K2 at det har vært mellom fire og sju dødsfall. Fem eller seks personer er sett over Flaskehalsen, sier Falvey til Timesonline.

KLATRERPARET:Bildet er fra en reportasje hjemme hos Cecilie Skog og Rolf Bae. Bae er nå savnet på verdens nest høyeste fjell K2. Skog skal være i sikkerhet. Foto: Geir Andres Rybakken Ørslien/Dagbldet
KLATRERPARET:Bildet er fra en reportasje hjemme hos Cecilie Skog og Rolf Bae. Bae er nå savnet på verdens nest høyeste fjell K2. Skog skal være i sikkerhet. Foto: Geir Andres Rybakken Ørslien/Dagbldet Vis mer

En av Flaveys venner, iren Gerard McDonnell, er også savnet. Forrige fredag ble han den første fra sitt land på K2 noen sinne. Bae og Gerard var gode venner og det er en mulighet for at de var sammen, sier han.

Falvey sier at det klare, varme været som hjalp klatrerne snudde seg mot dem ved å løsne isen og bidra til raset. - Den bevegelige elven av is løsnet og de seks tauene som er satt ut til klatrerne ble revet vekk. Alle som klatrer ned må gå på den ustabile isen og komme seg ned uten støtte, sier Falvey.  

- Mannen i mitt liv

Ekteparet Bae og Skog regnes som to av Norges mest erfarne fjellklatrere, og har gått sammen både til Sydpolen og Nordpolen. De prøvde også å bestige K2 i 2005, men uten hell.

De to møttes for et par år siden på det russiske fjellet Elbrus, som strekker seg 5642 meter over havet, og er det høyeste fjellet i Europa. Etter å ha klatret opp på hver sin kant, dumpet Skog inn i eventyreren Bae på fest nede i dalen samme kveld.

- Da skjønte jeg at det var han. Det var mannen i mitt liv, har hun uttalt i et intervju med Dagbladet i 2006.Cecilie Skog og de to andre nordmennene Øystein Stangeland (39) og Lars Nessa (29) var tidligere i kveld på vei nedover fjellet og var vente å nå basecamp i natt eller i morgen tidlig. Det er uvisst om de nå er nådd fram til campen.

Kaotisk

Situasjonen på fjellet er kaotisk, og det er vanskelig å få en ordentlig oversikt over hvor mange som er omkommet eller savnet. En serbisk fjellklatrer er så langt den eneste som er bekreftet omkommet.

Irsk klatrer frykter tragedie

Nettstedet EverestNews.com oppgir å ha to eller flere kilder som befinner seg på fjellet på at over et dusin (12) personer er døde eller savnet.

- Tallene varierer hele tiden, sier den norske K2-ekspedisjonen, Bjørn Sekkesæter til Dagbladet.no.

Det er satt i gang en storstilt redningsaksjon for å få de savnede ned.

Svekkes

- Det er først og fremst kropp og sinn som tappes for krefter i en slik situasjon. Selv om man har tilførsel av oksygen og vann, blir man gradvis svekket. Dømmekraften og fysikken blir dårlig. Det er fare for forfrysninger og nedkjøling, og man blir i mindre stand til å gjøre de riktige tingene. Nå har de vært heldige med været da det ikke er særlig sterk vind i området, men det er likevel minus 20-30 grader, og med bare 1/3 oksygen av det vi er vant med. Det gjør at blodet blir fortykket og flyter langsommere ut i fingre, tær og hodet, og det er jo disse kroppsdelene man er mest avhengig av under klatring, sier fjellklatreren Jon Gangdal til Dagbladet. Han har deltatt på fire ekspedisjoner til Mount Everest. 

I så stor høyde reduseres evnen til å improvisere.

- Du gjør det du har bestemt deg for tidligere. Dette har jeg selv erfart. Sjansene til fjellklatrerne avhenger av hvor mye oksygen de har, og om de er på et sted de kan bevege seg. Jeg kjennner selv en svensk mann som overlevde en natt på toppen av Mount Everes fordi han labba rundt en stein hele natten, og nektet å sette seg ned. Han mistet alle tærne, men overlevde. Det har vært eksempler på folk som har vært savnet på slike høyder i to-tre dager. Det er overlevelsesevne og fysikk som gjør at de klarer seg. Andre kan bukke under etter et døgn, påpeker han.

STÅR FAST: Flere klatrere skal stå fast overfor den såkalte «Flaskehalsen» på 8211 meters høyde, etter at en isblokk tok med seg faste tau som hjelper klatrere gjennom den vanskelige passasjen. Opp til sju klatrere fryktes omkommet.
SAVNET: Rolf Bae.