Irsk protestant-leder drept

BELFAST (NTB-DPA-AFP): Den militante protestanten Billy Wright (36), populært kalt «Rottekongen», ble lørdag skutt ned og drept i det toppsikrede Maze-fengselet i Nord-Irland. Militante republikanere sto trolig bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Wright var leder for den 100 mann store halvmilitære styrken Lojalistenes frivillige styrke (LVF), og var kjent som en av Nord-Irlands mest uforsonlige og fryktede militante.

  Ifølge fengselskilder ble Wright drept av to andre innsatte, som tilhørte den militante republikanske gruppen Den irske nasjonale frigjøringshæren (INLA). Dette er en utbrytergruppe fra Den irske republikanske arme (IRA), som har nektet å slutte seg til våpenhvilen IRA kunngjorde i 1994.

  De to drapsmennene skal ha tatt seg ut av sin egen fløy i fengselet og klatret takveien over til fløyen der Wright sonet. Da «Rottekongen» ble ført ut av vakter for å møte en besøkende, åpnet de ild med et håndvåpen. Wright ble truffet av fem skudd i ryggen.

Nektet

Wright sonet selv en dom på åtte års fengsel for å ha framsatt drapstrusler.

  Mens han ennå var på frifot nektet han å etterkommet en ordre fra en samlede ledelsen for de protestantiske våpengruppene om å forlate Nord-Irland eller bli drept.

  Han skal ifølge kildene ha gått fri, takket være sterk støtte i sin hjemby Portadown, sørvest for Belfast.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer