Irsk protestant-leder drept

BELFAST (NTB-DPA-AFP): Den militante protestanten Billy Wright (36), populært kalt «Rottekongen», ble lørdag skutt ned og drept i det toppsikrede Maze-fengselet i Nord-Irland. Militante republikanere sto trolig bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wright var leder for den 100 mann store halvmilitære styrken Lojalistenes frivillige styrke (LVF), og var kjent som en av Nord-Irlands mest uforsonlige og fryktede militante.

  Ifølge fengselskilder ble Wright drept av to andre innsatte, som tilhørte den militante republikanske gruppen Den irske nasjonale frigjøringshæren (INLA). Dette er en utbrytergruppe fra Den irske republikanske arme (IRA), som har nektet å slutte seg til våpenhvilen IRA kunngjorde i 1994.

  De to drapsmennene skal ha tatt seg ut av sin egen fløy i fengselet og klatret takveien over til fløyen der Wright sonet. Da «Rottekongen» ble ført ut av vakter for å møte en besøkende, åpnet de ild med et håndvåpen. Wright ble truffet av fem skudd i ryggen.

Nektet

Wright sonet selv en dom på åtte års fengsel for å ha framsatt drapstrusler.

  Mens han ennå var på frifot nektet han å etterkommet en ordre fra en samlede ledelsen for de protestantiske våpengruppene om å forlate Nord-Irland eller bli drept.

  Han skal ifølge kildene ha gått fri, takket være sterk støtte i sin hjemby Portadown, sørvest for Belfast.

Strengt

Maze-fengselet er et av de strengeste i Nord-Irland. Her sitter 600 medlemmer av halvmilitære grupper fra begge sider, fordelt i sine respektive fløyer.

  Det vakte oppmerksomhet da 161 Maze-fanger for noen dager siden fikk slippe ut på ti dagers juleferie, blant dem mannen som prøvde å drepe daværende statsminister Margaret Thatcher.

  Fengselsledelsen gransker nå hvordan et våpen kunne bringes inn i fengselet, som til tross for sitt rykte som Nord-Irlands sikreste har slitt med sikkerheten.

  I begynnelsen av desember flyktet en IRA-innsatt fra fengselet, forkledt som kvinne.