Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irsk valgvinner vil reforhandle gjeldsbetingelser

Enda Kenny ikke fornøyd med betingelsene for kriselånene irene har fått.

VIL REFORHANDLE: Enda Kenny ble den store valgvinneren i Irland, og vil nå reforhandle krisepakka med EU og Det internasjonale pengefondet. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton/SCANPIX
VIL REFORHANDLE: Enda Kenny ble den store valgvinneren i Irland, og vil nå reforhandle krisepakka med EU og Det internasjonale pengefondet. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort etter at Kenny erklærte valgseier lørdag kveld, varslet han nye forhandlinger om gjeldsbetingelsene.

- Vi kommer til å ta tak i dette neste uke. Jeg har vært i kontakt med Europa allerede i dag, sa Kenny til rikskringkasteren RTE.

Som et resultat av den økonomiske krisen i Irland har landet fått 85 milliarder euro i lån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Før valget varslet alle de største partiene at de ville forsøke å reforhandle lånebetingelsene, som irene mener er altfor tøffe.

Kenny, som tilhører sentrum-høyre-partiet Fine Gael, sier han tror europeiske land vil være mer innstilt på forhandlinger etter hvert som det kommer fram mer informasjon om problemene deres egne banker står overfor. Det er planlagt en ny runde med såkalte stresstester som skal avdekke sårbarheter hos de europeiske bankene.

Dersom det blir nye forhandlinger om lånene, er det ventet at EU vil kreve at Irland hever landets svært lave selskapsskatt. Det nekter de irske politikerne, og i befolkningen er det også stor støtte til den lave skattesatsen.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling