Irske Andrew Cash hevder seg trakassert etter politiaksjon

Kunden som kjøpte tjenestene sier han er oppgitt og redd.

- GJØR IKKE NOE GALT: Politiet og Arbeidstilsynet slo mandag til mot asfaltarbeidere på Nordstrand i Oslo. Iren Andrew Cash, her med sin assistent til venstre, står bak firmaet som utfører arbeidet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- GJØR IKKE NOE GALT: Politiet og Arbeidstilsynet slo mandag til mot asfaltarbeidere på Nordstrand i Oslo. Iren Andrew Cash, her med sin assistent til venstre, står bak firmaet som utfører arbeidet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er ærlige mennesker som bare forsøker å tjene penger på å gjøre en god jobb, sier irske Andrew Cash (45) til Dagbladet.

Han ledet flere arbeidere som la stein på Nordstrand på mandag, da politiet og Arbeidstilsynet slo til. Arbeidstilsynet stoppet arbeidet fordi de ansatte manglet lovpålagt verneutstyr, arbeidstøy og ID-kort. Firmaet må legge fram arbeidskontrakter, lønnslipper og timelister innen ei uke.

- Trakassert - Jeg forstår at nordmenn er redde etter at de har hørt om irske bander, men vi er seriøse og betaler ordentlig, hevder Andrew Cash.

Til Arbeidstilsynet sa arbeiderne at de fikk mellom 500 og 700 kroner for sju-åtte timers arbeid. Til Dagbladet hevder Andrew Cash at de ansatte tjener 150 kroner i timen. Siden steinlegging er allmenngjort, er den lovpålagte minstesatsen 156,60 kroner i timen.

SJEF: Her står Andrew Cash sammen med arbeiderne sine på Nordstrand. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SJEF: Her står Andrew Cash sammen med arbeiderne sine på Nordstrand. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Politiet trakasserer oss. Når de aksjonerer på denne måten blir selvfølgelig huseieren og naboen redde og tror at vi har gjort noe galt. Det stemmer ikke, sier Cash.

Cash hevder alt arbeidet selskapet gjør er hvitt.

Kom etter krisa De siste dagene har Dagbladet avslørt de irske bandenes ville luksus, hvordan irske steinleggere driver med utpressing, skattejuks, bedrageri og grov sosial dumping. Ifølge Kripos bruker de irske miljøene pengene de tjener fra sosial dumping, bedrageri og utpressing i Norge til å finansiere kriminalitet i andre land. Disse gruppene er også involvert i menneskehandel, sosial dumping og hvitvasking.

Cash tar avstand fra dette:

- Vi er ikke kriminelle. Det finnes sikkert andre irske steinleggere som er uærlige, men de fleste av oss vil bare gjøre en ærlig og god jobb her, sier han.

- Etter finanskrisen kollapset boligmarkedet i Irland. Det er derfor vi drar hit.

«Anything goes» Huseieren som hyret steinleggerne var ikke kjent med Arbeidstilsynets kontroll da Dagbladet først tok kontakt mandag. Han forteller at steinleggerne kom på døra hans torsdag kveld.

- Vi hadde tenkt å gjøre noe med oppkjørselen lenge, så det passet bra. Jeg spurte om det var svart eller hvit betaling — da svarte de: «anything goes». Jeg sa ifra at jeg skulle betale hvitt, ha kontrakt og faktura med MVA-registrering, sier huseieren, som mente å se at nødvendig verneutstyr var på plass.

Deretter så han oppslagene i Dagbladet.

- Dette kom i media etter at vi hadde takket ja til tilbudet - det var litt dumt. Jeg må si at jeg ble både paff og bekymret.

- Ille Etter Arbeidstilsynets aksjon mandag fikk Nordstrands-familien igjen besøk av steinleggerne — to ganger.

- Jeg hadde et møte med steinleggerne den ettermiddagen. Det var ille, sier huseieren til Dagbladet.

Irske Andrew Cash hevder seg trakassert etter politiaksjon

- De kom med en kontrakt som var på en halv side, håndskrevet, fra et enkeltmannsfirma som ikke var i MVA-registeret og heller ikke hadde ansatte. Da jeg påpekte dette ble de ganske hissige og truende. Det var svært ubehagelig. Jeg angrer på min naivitet i å bruke folk som ringer på døren.

Stakk til Sverige Flere av steinleggerne kom så tilbake enda en gang.

- De beklaget oppførselen til sjefen, forklarte at de var «travellers» uten bankkonto og at dette var deres måte å leve på. De beklaget alt bråket jeg hadde kommet opp i, og sa at de dro til Sverige, sier huseieren.

Han har nå fått et norsk firma til å ordne opp. Til en lavere pris.

Dagbladet har ringt EC Steinlegging og lagt fram huseierens versjon. Firmaet sa at Cash skulle ringe tilbake. Cash har ikke ringt.