Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irske millionærer i tvekamp før EU-avstemming

Europa følger spent med når Irland nok en gang skal stemme over EUs Lisboa-traktat. To søkkrike forretningsmenn har gjort sitt beste for å påvirke utfallet - på hver sin side.

MOTPOLER: Den irske millionæren Declan Ganley (til venstre), leder av det politiske partiet Libertas, kjemper for at det skal bli nok et irsk nei til Lisboa-traktaten. Ryanairsjef Michael O''Leary vil derimot svært gjerne at det skal bli ja til traktaten. Foto: AFP/Peter Muh. Foto: EPA/FRANK LEONHARDT
MOTPOLER: Den irske millionæren Declan Ganley (til venstre), leder av det politiske partiet Libertas, kjemper for at det skal bli nok et irsk nei til Lisboa-traktaten. Ryanairsjef Michael O''Leary vil derimot svært gjerne at det skal bli ja til traktaten. Foto: AFP/Peter Muh. Foto: EPA/FRANK LEONHARDT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Etter den første folkeavstemningen i fjor sommer fikk rikingen Declan Ganley og hans Libertas-stiftelse mye av æren for at Irland sa et klart nei til Lisboa-traktaten.


Men denne gangen har hat møtt motstand fra en enda riker ire, nemlig Ryanair-sjefen Michael O''Leary.


Mens den velkledde Ganley med sin slepne, britiske aksent har argumentert for nok et nei, har O''Leary flesket til for ja-siden med sin mannen i gata-stil.


- Mislykket politiker

I en TV-debatt mellom de to, startet Ganley med å skulle «lære» sin motstander om traktatens svakheter, mens O''Leary avfeide sin slipskledde motstander som en «mislykket politiker». Ganley lyktes nemlig ikke å bli valgt inn i EU-parlamentet i juni og hadde egentlig varslet at han ikke ville delta i valgkampen denne gangen. Først et stykke ut i den meldte han seg på.


- Jeg kunne ikke fortsette å høre ja-siden lyve, var hans argument.


Men i motsetning til i fjor, da ingen på ja-siden egentlig tok Ganley på alvor, er situasjonen en annen nå. Gjennom O''Leary håper ja-siden å knuse Ganleys ambisjoner om et nei.


I motsetning til London-fødte Ganley er O''Leary født og oppvokst i Irland, og han har beholdt en jordnær stil til tross for sin suksess i forretningslivet. Han er kjent for sitt fargefulle språk og på kanten-vitser, som da han lanserte Ryanairs nye forretningsklasse med garantier om at «blowjobs» var inkludert.


Begge de to kamphanene er tilhengere av EU, men mens Ganley mener den nye traktaten fører EU i feil retning, mener O''Leary at den er en dyd av nødvendighet på grunn av den økonomiske krisen Irland er havnet i.


- Jeg behandlet tidligere EU som «det onde imperiet». Det som har endret seg, er at EU er den ene tingen som holder oss flytende, sier han.


Ja-siden leder

De siste meningsmålingene tyder på at O''Leary vil gå seirende ut av tvekampen, men nei-siden håper de rundt 18 prosentene som ennå ikke har bestemt seg, kan gjøre forskjellen.


Den irske økonomien er spådd å krympe med 15 prosent i år.


Statsminister Brian Cowen har argumentert med at Irland ville ha vært langt verre stilt uten EU-overføringer, og at et mer stabilt og effektivt EU gjennom Lisboa-traktaten vil bety nye jobber.


Men tilliten til Cowen spesielt og politikerne generelt er på et lavmål, og derfor har det vært kjærkomment med drahjelp fra O''Leary, til tross for at det i nasjonalforsamlingen bare er lille Sinn Féin som sier nei.

Ja-siden er redd for at folkeavstemningen vil bli brukt som en anledning til å uttrykke mistillit til politikerne, noe både Sinn Féin og Ganley har utnyttet.


- Den eneste jobben Lisboa-traktaten vil redde, er Brian Cowens, sier Ganley.


Skulle Irland si nei, vil både EU-samarbeidet og Cowens regjering havne i krise.

(NTB)


FISKER STEMMER: Nei-siden i Irland fisker etter flere stemmer i folkeavstemmingen om Lisboa-traktaten, EUs grunnlov, fredag. Ja-siden leder fortsatt komfortabelt, men 18 prosent av velgerne har ennå ikke bestemt seg. Foto: REUTERS/SCANPIX
FISKER STEMMER: Nei-siden i Irland fisker etter flere stemmer i folkeavstemmingen om Lisboa-traktaten, EUs grunnlov, fredag. Ja-siden leder fortsatt komfortabelt, men 18 prosent av velgerne har ennå ikke bestemt seg. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling