Irske pasienter fikk plasma fra mann med kugalskap

Dublin (NTB-AFP-AP): Irlands helsemyndigheter begynte mandag arbeidet med å spore opp 268 pasienter som er behandlet med et produkt som inneholdt blodplasma som kan ha vært smittet av Creutzfeldt-Jakobs syndrom, eller kugalskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blodprodukter fra plasmaet som kom fra et britisk farmasøytisk firma, kan ha vært solgt i 52 forskjellige land, blant dem Danmark, Sverige og Finland, før de ble trukket tilbake fra markedet i november.

Produktet som ble brukt i Irland, Amersham Pulmonate Two, er ikke solgt i Norge, opplyser informasjonssjef Helge Iversen i Helsetilsynet til NTB.

Ifølge produsenten Nycomed Amersham var en mann som senere døde av Creutzfeldt-Jakobs syndrom, blant giverne av blod som produktene ble framstilt av.

Den irske regjeringen forsøkte å tone ned oppstyret ved å si at risikoen for å bli smittet var svært liten. Regjeringen lovte å informere de berørte på en skånsom måte. Amersham Pulmonate Two brukes ved røntgen-undersøkelser av lunger.

Nycomed-Amersham opplyser at over 10.000 enheter med forskjellige produkter som inneholdt blodplasma fra den smittede mannen, ble solgt mellom juni og oktober i år.

Ikke bevis

Ifølge en av laboratoriets direktører, Alan Huw-Smith, er tilbaketrekkingen en forsiktighetsregel. Det fins ikke bevis for at mannen var smittet da han ga blod, eller at serumet var smittet, sa Huw-Smith.

Det er heller ikke bevist at kugalskap kan overføres mellom mennesker gjennom blod, men vitenskapsmennene vil ikke utelukke muligheten.

Minst 20 mennesker er døde i Storbritannia av en ny form for Creutzfeldt-Jakobs syndrom, som de etter alt å dømme har fått fra kjøttprodukter fra kveg som var rammet av kugalskap.