Irving på vei hjem til London nå

- Mission accomplished, sier han til Dagbladet fra flyet på Gardermoen. Dropper rabaldermøte på Lillehammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): David Irving opplyser til Dagbladet klokka 20.15 i kveld at han sitter ombord i et fly på Gardermoen og at han er på vei tilbake til London.

- Vi skal snart ta av, så jeg kan ikke snakke lenge, sier Irving.

Han hevder at bakgrunnen for den raske sortíen er sikkerhetssituasjonen rundt ham mens han er i Norge.

- Politiet gjorde det klart at de ikke kunne beskytte meg. Dessuten var politets utgifter i forbindelse med dette oppholdet allerede blitt svært store, sier den utskjelte historikeren.

Fornøyd med Tabloid-opptreden
Forutsatt at briten snakker sant, dropper han nå hele foredraget han hevdet han skulle holde nær Lillehammer på torsdag eller fredag, parallelt med Litteraturfestivalen han ble vraket fra. Det betyr at det omstridte intervjuet på TV 2s Tabloid i kveld var Irvings eneste ærend i Norge.

Da opptaket av intervjuet ble sendt, var han trolig allerede på vei til Gardermoen.

- Jeg har fått snakket på tv i 15-20 minutter for en million seere. Da er jeg fornøyd. Det var veldig uhøflig av Litteraturfestivalen på Lillehammer å trekke invitasjonen min, men nå har jeg fått bevist at det ikke er så lett å sensurere meg - slik mange i Norge har trodd, sier Irving til Dagbladet.

- Mission accomplished, konstaterer han fornøyd.

Reisen tur/retur London og hotelloppholdet i Oslo var betalt av TV 2, noe som tidligere i dag ble kritisert av blant andre generalsekretær Per Edgar Kokkvold.

Oslopolitiet opplyste klokka 20 at det klokka 21 skulle komme en pressemelding om sikkerhetsopplegget rundt Irving. Der vil det trolig stå at mannen allerede har forlatt landet trygt.

Planla demonstrasjoner
Etter det Dagbladet kjenner til er det imildertid lite sannsynlig at politiet har uttalt til Irving at de «ikke kunne beskytte» ham.

- Vi har kommet med våre råd, og Irving har lyttet til de løsningene vi har presentert for han. Sammen har vi funnet frem til en tilfredsstillende løsning. Vårt fokus er nå å få han ut på en trygg måte, sa politiinspektør Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt til GD.no før Irving dro fra landet.

Tidligere i dag kom det til et mindre sammenstøt mellom demonstranter og politiet da Irving var på vei ut fra TV 2-studioet i baksetet på en sivil politibil. Antirasister fra blant annet Blitz-miljøet, SOS Rasisme og Rød ungdom hadde torsdag kveld planlagt en langt mer massiv demonstrasjon i Lillehammer, og forsøk på å sabotere Irvings påståtte møte når de fant ut av hvor det skulle finne sted.

Nå er det usikkert om planene om foredraget i det hele tatt var reellle.

Dagbladet.no kommer med mer.