GLADMELDING: Gladmeldinger om Krekars løslatelse følger etter meldinger om «lenge leve IS» hos denne Twitter-brukeren.
GLADMELDING: Gladmeldinger om Krekars løslatelse følger etter meldinger om «lenge leve IS» hos denne Twitter-brukeren.Vis mer

IS-aksjonister hyller Mulla Krekars løslatelse

PST frykter Krekars innflytelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke ekstreme islamister hyller Mulla Krekars løslatelse fra norsk fengsel.

På Twitter og i andre sosiale medier strømmer det ut hilsener og hyllester fra både IS-tilhengere og -aksjonister og ekstreme islamistiske nyhetssider fra en rekke land både i Europa og Midtøsten. Gladmeldinger om Krekars løslatelse følger etter meldinger om «lenge leve IS».
Dette er både kontoer med svært få følgere og liten innflytelse, og kontoer som følges av tusenvis av personer - der innleggene spres raskt og til mange.

I retten i dag kom det fram at nettopp Krekars påståtte innflytelse og status blant ekstreme islamister var årsaken til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsket ham flyttet til Kyrksæterøra - vekk fra ekstreme miljøer på Østlandet.

Mentor Påtaleleder ved politiets utlendingsseksjon, Vegard Rødås, forklarte i Oslo tingrett i dag hvordan PST var bekymret over rollen Krekar har hatt som mentor for unge islamister.

Han refererte fra en PST-trusselvurdering fra 23. januar i år, der det står beskrevet hvordan Krekar - ifølge PST - har stor innflytelse i Profetens Ummah-miljøet, der en rekke unge menn og kvinner har reist til terrorgruppa IS i Syria og Irak. I enkelte miljøer kan Krekar bli oppfattet som en martyr som har forsvart islam, mener Rødås.

HYLLER KREKAR: Denne islamisten takker Allah for at mulla Krekar er fri.
HYLLER KREKAR: Denne islamisten takker Allah for at mulla Krekar er fri. Vis mer

- Han vil kunne ha mulighet til å spre sine budskap via nettet også fra Kyrksæterøra. Men sjansen for fysiske møter der er lavere. PST har registrert at han har hatt direkte møter med personer i miljøer som anses som en trussel, sa Rødås i retten og la til:

Ideolog - Hvis han flyttes langt unna østlandsområdet er det mindre sjanser for slike møter.

- Dette må ses i sammenheng med oppblomstring av et uheldig miljø på østlandsområdet. For eksempel er det godt kjent at det er mange fra Østfold som har dratt til Syria, og enkelte har kommet tilbake, sa Rødås i retten.

Najumuddin Faraj Ahmad - mulla Krekar - har siden 8. desember 2006 stått oppført på FNs terrorliste, på grunn av sin rolle som leder for terrorgruppa Ansar al-Islam, som tidlig på 2000-tallet okkuperte et område på grensa mellom irakisk og iransk Kurdistan og gjennomførte en rekke massakrer og terrorhandlinger rettet mot de kurdiske selvstyremyndighetene.

Skylder på PST Krekars advokat Brynjar Meling legger overfor Dagbladet skylden på norske myndigheter for Krekars posisjon i ekstreme miljøer.

- Hva tenker han om støtte fra sånne miljøer?

FLERE INNLEGG: Twitter-brukerne som hyller Krekar er både kontoer med svært få følgere og liten innflytelse, og kontoer som følges av tusenvis av personer - der innleggene spres raskt og til mange.
FLERE INNLEGG: Twitter-brukerne som hyller Krekar er både kontoer med svært få følgere og liten innflytelse, og kontoer som følges av tusenvis av personer - der innleggene spres raskt og til mange. Vis mer

- Det skal han få lov til å vurdere selv - det skal ikke jeg si noe om. Det er norske myndigheters behandling av ham som har bygget ham opp til en slik autoritet, som gjør at han nå får oppmerksomhet fra andre grupper, sier Meling til Dagbladet.

- Han kalles martyr av PST?

- De har gjort ham til det, i så fall.

- Ønsker han å ta avstand fra slike miljøer?

- Jeg legger meg ikke opp i hva han tenker om det, det må han svare på selv. Men det er ganske morsomt at PST først kaller ham martyr, før de så vil martyrere ham ytterligere ved å plassere ham på Kyrksæterøra.