GJEMMER SEG: En kurdisk sikkerhetsvakt ligger i skjul og følger med på at IS-folk angrep offisielle kontor i Kirkuk i morges. Foto: Ako Rasheed / Reuters / Scanpix
GJEMMER SEG: En kurdisk sikkerhetsvakt ligger i skjul og følger med på at IS-folk angrep offisielle kontor i Kirkuk i morges. Foto: Ako Rasheed / Reuters / ScanpixVis mer

SLAGET OM MOSUL:

IS-angrep i kurdiske Kirkuk

Minst 22 personer drept etter angrep mot regjeringsbygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorgruppa IS har nå tatt ansvaret for angrep mot flere regjeringsbygg i den kurdiske byen Kirkuk i morges. Minst seks politi og 16 sivile ble drept i angrepet, ifølge BBC. 12 IS-krigere skal også være drept i angrepet.

Det var selvmordsaksjonister som slo til flere steder.

OVERRASKELSES-ANGREP: Mens irakiske og kurdiske styrker beveger seg mot Mosul, har sovende IS-celler angrepet den kurdiske byen Kirkuk i morges. Foto: Ako Rasheed / Reuters / Scanpix 
OVERRASKELSES-ANGREP: Mens irakiske og kurdiske styrker beveger seg mot Mosul, har sovende IS-celler angrepet den kurdiske byen Kirkuk i morges. Foto: Ako Rasheed / Reuters / Scanpix  Vis mer

- Det er en veldig uoversiktlig og farlig situasjon. Innbyggerne i Kirkuk har nå fått beskjed om å holde seg innendørs inntil vi vet mer, sier Al Jazeeras Hoda Abdel-Hamid, som er i nærheten av byen.

Flere militante i byen

- Alle de militante som angrep byggene er nå drept, men vi antar at flere andre militante gjemmer seg i Dumez-distriktet, sier politisjef Sarhad Qadir til BBC.

Timer etter angrepet, hørte vitner i byen fremdeles skuddvekslinger. De så også bevæpnede menn i gatene. I tillegg angrep IS-krigere en elektrisitetsfabrikk nord i Kirkuk.

Guvernøren av Kirkuk sier at angrepet var utført av en sovende IS-celle. Den kurdiske byen har nå fått innført unntakstilstand og fredagsbønnene i moskeen holdes ikke.

- Full kontroll

Unntakstilstand til tross: Kirkuks sjef, Najm al-Din Karim, sier at pashmerga-styrker og irakisk personell nå har «full kontroll over situasjonen».

Han sier videre at IS har hatt sovende celler i byen.

- På grunn av den pågående operasjonen i Mosul, ønsker IS å skape problemer andre steder i landet for at de skal trekke styrkene sine bort fra Mosul. I tillegg ønsker de at IS-angrep andre steder vil få opp moralen til IS i Mosul, sier han, ifølge BBC.