Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS angripes på tre fronter i Irak

«Den største seieren siden 10. juni 2014».

ANGRIPES: IS møter kraftig motstand i Irak. Bidlet viser IS-krigere på grensen mellom Syria og Irak. Foto: NTB Scanpix
ANGRIPES: IS møter kraftig motstand i Irak. Bidlet viser IS-krigere på grensen mellom Syria og Irak. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske styrker har rykket fram mot Den islamske staten (IS) på tre ulike fronter. Motstanden er rullet opp rundt Baiji, mens styrkene nærmer seg byene Ramadi og Hawijah.

Irakiske sikkerhetsstyrker og allierte paramilitære styrker startet forrige uke en bred offensiv mot Baiji, rundt 200 kilometer nord for hovedstaden Bagdad. Byen og oljeraffineriet i nærheten - som er landets største - har vært et av de verste konfliktområdene siden IS rullet inn i sunnienes kjerneområder i Irak i juni 2014.

Nå er Baiji gjenerobret av en anti-IS-koalisjon, som også inkludere flere sjiagrupper, som støttes av Iran.

- De finkjemmer fortsatt noen nabolag i Baiji hvor det finnes noen få IS-medlemmer, opplyser en brigader i det irakiske politiet. En generalmajor i hæren kaller fremgangen «den største seieren siden 10. juni 2014», da IS erobret store landområder i en lynoffensiv som førte til at Iraks forsvar kollapset.

Regjeringsstyrkene rykket videre nordover langs veien mot Mosul, og IS-krigerne som holder byen Hawijah øst for Tigris skal være avskåret. Målet er nå å omringe byen. Selv om den kurdiske peshmergaen ikke er direkte involvert i offensiven, har de gjort fremskritt sørvestover fra Kirkuk, som er under kurdisk kontroll.

En tredje offensiv strammer løkken rundt Ramadi, som falt til IS i mai i år.

- Byen er fullstendig isolert nordfra, sier generalmajor Ismail Mahalawi fra den lokale operasjonskommandoen. Sist uke anslo en talsmann for koalisjonen at det er mellom 600 og 1.000 IS-krigere igjen i byen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!