Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS ber om tips på Twitter om hvordan de skal henrette «det jordanske pilotsvinet»

Men dronningen tar til motmæle.

FOTOGRAFERT OG «INTERVJUET»: Den jordanske jagerpiloten som er i IS' fangenskap er fotografert og tilsynelatende intervjuet i IS' siste propagandablad. Det utløste en grotesk nettaksjon.
FOTOGRAFERT OG «INTERVJUET»: Den jordanske jagerpiloten som er i IS' fangenskap er fotografert og tilsynelatende intervjuet i IS' siste propagandablad. Det utløste en grotesk nettaksjon. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tilhengere av terrorgruppa IS deltar nå i en grotesk meningsutveksling på nettsamfunnet Twitter, inspirert av siste utgave av terrorgruppas propagandablad «Dabiq».

Slik Dagbladet fortalte i kveld slapp IS nylig den sjette utgaven av «Dabiq».

I bladet kritiserer IS al-Qaida, samtidig som de legger fram en polert glansbildeversjon av tilværelsen som fremmedkriger. Også IS' egne gisler tvinges til å bidra i propagandabladet, der den jordanske jagerpiloten Moaz al-Kasasbeh et «intervjuet». Jordaneren har vært i IS' fangenskap siden onsdag.

Twitter-aksjon Intervjuet har utløst en grotesk nettmobilisering blant IS-støttespillere. På Twitter har en rekke IS-tilhengere tatt opp tråden etter at noen først lanserte et emneord som kan oversettes til «foreslå hvordan vi kan drepe det jordanske pilotsvinet».

Det opprinnelig arabiske emneordet har ifølge The Independent blitt spredt over tusen ganger på nettsamfunnet.

Jagerpiloten spottes blant annet med svært grove bilder av vold og døde mennesker, mens IS-tilhengerne sitter hjemme foran PC-skjermen og diskuterer drapsmetoder.

Til motmæle Støttespillere av piloten har imidlertid valgt å stå opp mot den grove voldspropagandaen. De benytter et arabisk emneord som på norsk kan oversettes til «Vi er alle Moaz».

Blant støttespillerne er dronning Rania og kronprins Hussein, og deres støtteerklæringer til piloten har spredt seg svært raskt. Dronning Ranias Instagram-bilde til støtte for 27-åringen har alene blitt spredt mer enn alle IS-innleggene til sammen, ifølge the Independent.

- IS-støttespillere har forsøkt å ta over emneordet til støtte for ham [piloten]. Jihadister verden over har mobilisert for å se ham drept, sier terrorforsker Charlie Winters ved den anerkjente tenketanken Quilliam Foundation.

Sosiale medier Dagbladet har tidligere fortalt om IS' omfattende bruk av nettpropaganda og sosiale medier, og dettes appell til norsk ungdom,

Islamistene bruker Facebook, Twitter, Ask.fm, meldingstjenestene Kik og WhatsApp, og chattetjenestene Skype og Viber, i tillegg til vanlig e-post.

ENGASJERTE SEG: Dronning Rania av Jordan støtter den fangede piloten på Instagram. Foto: EPA / NTB scanpix
ENGASJERTE SEG: Dronning Rania av Jordan støtter den fangede piloten på Instagram. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer

Facebook opplyste til Dagbladet i høst at de har dedikerte «IS-jegere» som jakter terroristenes profiler, uten at det har kunnet hindre at en rekke vestlige fremmedkrigere legger ut propagandamateriale.

Også en rekke norske fremmedkrigere er helt åpne om hvem de kjemper for og hvor de er.


Lik Dagbladet på Facebook