Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS bombet bibliotek i Mosul

8000 sjeldne bøker og manuskripter ødelagt i bombingen.

 BOMBET BIBLIOTEK:  Mandag bombet IS-krigere det offentlige biblioteket i Mosul. Her et bilde fra 2013, da IS gjorde sitt inntog i Iraks nest største by. Foto: AP Photo
BOMBET BIBLIOTEK: Mandag bombet IS-krigere det offentlige biblioteket i Mosul. Her et bilde fra 2013, da IS gjorde sitt inntog i Iraks nest største by. Foto: AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag denne uka brant den Islamske Stat (IS) ned det offentlige biblioteket i Mosul i Nord-Irak. Mosul er Iraks nest største by, og en av dem terrororganisasjonen har tatt over i sin offensiv i Irak og Syria.

I bibliotekets store samling av litteratur, var det blant annet rundt 8000 sjeldne gamle bøker og manuskripter. Det skriver The Fiscal Times, som siterer Ghanim al-Ta'an, bibliotektsdirektøren.

Ifølge Fiscal Times skal innbyggere i Mosul ha forsøkt å overtale IS-krigerne om å spare biblioteket, men til ingen nytte.

I den sjeldne samlingen av bøker og manuskripter, skal det blant annet ha vært flere verk fra 1700-tallet, bøker fra Iraks første forlegger og bøker fra tiden da Irak var en del av det osmanske rike.

Fiscal Times skriver også at da USA invaderte Irak i 2003, ble biblioteket plyndret og rasert. Personer som bodde i nærheten av biblioteket tok imidlertid grep, og klarte å redde store deler av bibliotekets omfattende samlinger.

Velstående familier kjøpte også plyndrede bøker og ga dem tilbake til biblioteket, ifølge nyhetsnettstedet.

Senere samme dag skal IS også ha brent en kirke ned til grunnen.

Det er imidlertid ikke første gang IS har tatt til å brenne bøker, skriver Fiscal Times. I desember i fjor, brant IS også universitetsbiblioteket i Mosul ned til grunnen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!