VERNEVERDIG:  Her vaier den Islamske Stats(IS) sitt flagg over et slott i oldtidsbyen Palmyra. Bildet ble tatt fredag den 22 mars, etter at IS hadde inntatt byen. Foto: IS sin hjemmeside via AP
VERNEVERDIG: Her vaier den Islamske Stats(IS) sitt flagg over et slott i oldtidsbyen Palmyra. Bildet ble tatt fredag den 22 mars, etter at IS hadde inntatt byen. Foto: IS sin hjemmeside via APVis mer

IS brøt seg inn i museum i Palmyra - men innholdet var borte

Tømte byen for oldtidsgjenstander før invasjonen, melder Assad-regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamske stat har hentet mange ressurser gjennom å selge verdifulle oldtidsgjenstander på svartemarkedet.

Den militante organisasjonen har også tidligere ødelagt mye før-islamsk kunst.

Fikk reddet museumsgjenstandene Fredag inntok IS den syriske byen Palmyra, en oldtidsby med over 2000 år gamle ruiner og levninger etter historisk arkitektur. Det fikk verden til å frykte for de historiske verdiene som er der. 

- Dette medfører at en av de viktigste stedene i hele Midtøsten er i fare, skrev Irina Bokova, Unesco-sjef, i en uttalelse kort tid etter invasjonen. 

Nå melder den syriske regjeringen om at de har tømt byens museum i forkant av invasjonen.

- Vi er stolte over at museets klenodier er sikret, sier Maamoun Abdulkarim, ansvarlig for antikvitets- og museumsdepartementet i Damaskus, til Associated Press.

Kontrollerer halve Syria Regjeringsrepresentanten sa at det likevel var grunn til å frykte for områdets arkeologiske utgravningsplasser. Museumssamlingen , som er flyttet ut av byen, skal tidligere ha blitt skadet som følge av krigsherjingene i Syria. 

Palmyra, som ligger 215 kilometer øst for Damaskus, er langt ifra den første erobringen til IS i Syria.

Organisasjonen skal nå ha kontroll over halvparten av landet geografiske områder, etter en borgerkrig der over 200 000 liv har gått tapt.

Krigen begynte opprinnelig som en konflikt mellom Bashir Al-Assad-regjeringen og lokale opprørsgrupper, etter at regjeringens sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter i byen Deraa.

Tunge kamper i Irak Siden den gang har IS gjort seg stadig mer gjeldende. Organisasjonen har nå også store landeområder i nabolandet Irak. 

Der foregår det nå harde kamper mellom irakiske styrker og militsen i Ramadi, en by IS kapret i forrige uke.

- Vi skal drive IS ut av byen i løpet av timer, sverget Saad Maan Ibrahim, en talsmann for det irakiske militæret mandag, et løfte som foreløpig ikke er innfridd.