Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS-brud trygler om å få slippe inn i USA:
- Jeg har blitt manipulert

Hoda Muthana sier at hun angrer på hva hun gjorde, samtidig som hun ber på sine knær om å få lov til å reise hjem til USA igjen.

SYRIA: Da hun var 19 år, reiste Hoda Muthana til Syria. Nå bønnfaller hun om å få reise hjem til USA igjen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har medier verden over skrevet om IS-bruden Shamima Begum (19), som har blitt fratatt sitt britiske statsborgerskap - fire år etter at hun sluttet seg til IS og giftet seg med en nederlandsk IS-kriger.

Samtidig pågår det nå en stor diskusjon i USA om framtida til en annen ung kvinne som ønsker å komme hjem fra Syria. En diskusjon USAs utenriksminister Mike Pompeo kan ha lagt død i kveld.

Som 19-åring reiste Hoda Muthana fra familiens hjem i småbyen Hoover i Alabama for å slutte seg til IS i Syria.

- Naiv og sint

Fem år og tre ektemenn seinere, sier hun nå at hun angrer på hva hun gjorde, samtidig som hun ber på sine knær om å få lov til å reise hjem til USA igjen.

- Da jeg reiste til Syria var jeg en naiv, sint og arrogant ung kvinne. Jeg trodde at jeg forsto min religiøse overbevisning, skriver hun i et håndskrevet brev som er gjengitt av CNN.

«Så mange australiere og briter her, men hvor er amerikanerne. Våkn opp, feiginger!» skrev hun på Twitter i januar 2015, i det som blir tolket som en oppfordring til å slutte seg til IS i Syria.

Oppfordret til drap

Hun oppfordret også til terrorangrep i USA, med konkrete oppfordringer til massedrap.

- Hoda var sentral blant IS' engelskspråklige propagandister. Vi fulgte henne over flere år, og hun var en nøkkelperson, sier terrorforsker Seamus Hughes til CNN.

- Hun tok til orde for ekstrem vold. Spesielt mot amerikanske soldater og tjenestemenn, sier Mia Bloom ved Georgia State University til den samme kanalen.

Nå sier hun at hun har endret seg, og at hun angrer på oppfordringene til terror.

OPPFORDRET TIL TERROR: I løpet av årene i Syria oppfordret Hoda Muthana gjentatte ganger til drap og terror i USA og mot amerikanske statsborgere. Foto: Handout / AP
OPPFORDRET TIL TERROR: I løpet av årene i Syria oppfordret Hoda Muthana gjentatte ganger til drap og terror i USA og mot amerikanske statsborgere. Foto: Handout / AP Vis mer

- Jeg håper USA ikke tenker jeg utgjør en trussel, og jeg håper at de kan akseptere meg, sier hun til ABC News i et intervju hvor hun ber om å få komme hjem.

I brevet skriver Muthana at hun endret seg etter å ha sett krigens blodige grusomheter.

- Å være mor, forandret meg. Å se venner, barn og mennene jeg giftet meg med dø, forandret meg. Å se hvor annerledes et samfunn kan være, sammenliknet med det elskede USA jeg ble født og oppvokst i, forandret meg. Å være der jeg var, og å se folkene rundt meg, skremte meg. Jeg skjønte at jeg ikke ønsket å være en del av dette. Min tro var ikke den samme som deres.

Hassan Shibly jobber som advokat for Muthanas familie. Han sier til ABC News at kvinnen angrer dypt på at hun sluttet seg til IS, og ber om at hun får komme tilbake til USA sammen med sin 18 måneder gamle sønn.

- Har rett til å komme til Norge

Erna Solberg gjorde det forrige uke tydelig at den norske linja i liknende tilfeller er klar: Dersom fremmedkrigere med norsk pass oppsøker en norsk utenriksstasjon, for eksempel i Syrias naboland Tyrkia, så vil de ha krav på hjelp. Barna deres vil også ha en rett til å komme til Norge.

- Alle norske statsborgere har rett til å komme til Norge, sa statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet forrige uke. Hun understreket samtidig at nordmenn som har gått i IS’ tjeneste vil bli straffeforfulgt.

- Men barn skal ikke lide for foreldrenes valg. Dersom det kommer barn av fremmedkrigere til Norge, må vi finne en god måte å ta vare på dem på, la hun til.

Etter det Dagbladet får opplyst vil det bli gjennomført DNA-tester av barna som norske fremmedkrigere i en gitt situasjon skulle ønske å ta med seg til Norge.

Dagbladet kunne nylig fortelle at PST mener det oppholder seg rundt 40 barn med norsk tilknytning i Syria. Mange av disse barna vil ha rett til å komme til Norge, men Solberg sier det er uaktuelt for norske myndigheter å gå aktivt inn i Syria for å hente dem ut.

- Vi vil ikke sende folk inn for å hente noen ut. Det ville være å utsette folk for fare, sier hun.

- Ikke statsborger

I en offisiell uttalelse onsdag kveld skriver imidlertid USAs utenriksminister, Mike Pompeo, at Muthana kan glemme å slippe inn i landet.

- Hoda Muthana er ikke amerikansk statsborger og vil ikke slippe inn i USA. Hun har ikke noe juridisk grunnlag (for å kunne komme til USA, red.anm.), ikke et gyldig amerikansk pass, ingen rett til å få pass, ei heller til et visum som gjør at hun kan reise til USA, heter det i uttalelsen, hvor amerikanske statsborgere også frarådes på det sterkeste å reise til Syria.

Familiens advokat sier imidlertid at Muthana ble født i delstaten New Jersey i 1994. Pompeo har ikke spesifisert hvorfor han mener Muthana ikke er amerikansk statsborger, skriver The Independent.

Kvinnen, som i dag er 24 år gammel, fastholder at hun er et uskyldig offer for ekstremisters manipulering.

- Jeg er et normalt menneske som har blitt manipulert, sier hun ifølge avisa.

Frykter fengsel

Hun frykter også at hun skal bli arrestert i USA, og sier at hun gråter seg til søvn «nesten hver natt» ved tanken på å måtte sone i et amerikansk fengsel.

På spørsmål om hva som kunne vært passende straff, svarer hun:

- Kanskje terapitimer. Kanskje en prosess som sikrer at vi aldri kommer til å gjøre noe slikt igjen.

- ANGRER: Hassan Shibly jobber som advokat for Muthanas familie. Han sier at kvinnen angrer dypt på at hun sluttet seg til IS, og ber om at hun får komme tilbake til USA. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB Scanpix
- ANGRER: Hassan Shibly jobber som advokat for Muthanas familie. Han sier at kvinnen angrer dypt på at hun sluttet seg til IS, og ber om at hun får komme tilbake til USA. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB Scanpix Vis mer

Familiens advokat mener amerikanske myndigheter har et ansvar for å snakke med Muthana, men er åpen om at hun kan måtte sone i fengsel.

- Dersom hun har brutt loven så må domstolen ta hånd om henne. Dersom det ikke er tilfellet, så bør hun uansett få lov til å komme tilbake - slik at det kan bli gjort en vurdering på om hun utgjør en trussel, sier han til USA Today.

Livet som IS-brud

- DREP MEG: Disse tidligere IS-brudene har blitt bragt til et slags fengsel utenfor Raqqa av kurdiske styrker. Her forteller de om sine opplevelser i «kalifatet». Video: CNN Vis mer

I 2015 beskrev en IS-kriger overfor Dagbladet hva kvinner kan vente seg hvis de slutter seg til terrorgruppa:

1. Være i et rom i flere måneder uten kontakt med verden utenfor.

2. Å ikke kunne se sola.

3. Å være borte fra ektemannen i månedsvis uten å vite om han vil komme tilbake.

4. At ektemannen blir skadet eller drept.

5. Å være alene i lange perioder uten å kunne kontakte venner eller familie.

6. Å mangle mat, vann og elektrisitet.

7. Dårlig tilgang på legehjelp.

8. Å alltid være redd for at huset ditt bli angrepet.

9. Muligheten for at hun aldri får returnere til det livet hun hadde før jihad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!