IS-bruden Shamima Begum (19) vil hjem til England

Begum angrer ikke på at hun dro og sier at myndighetene ikke kan bevise at hun har gjort noe farlig. Hennes eneste oppgave var å være «husmor», sier hun.

DRO TIL SYRIA: Den britiske tenåringen Shamima Begum dro til Syria for å gifte seg med en IS-kriger i 2015. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Shamima Begum sluttet seg til IS som 15-åring. Hun var en av tre jenter som reiste fra Bethnal Green i Øst-London i februar 2015. Nå befinner hun seg i en flyktningleir i Syria. Forrige uke fødte hun en sønn – og sammen med han vil hun reise hjem igjen.

En av Begums britiske venninner ble drept da ei bombe traff huset hun bodde i. Skjebnen til den andre er ukjent, skriver Aftenposten.

– Jeg mener at mange burde ha sympati med meg med tanke på alt jeg har gått gjennom. Jeg visste ikke hva jeg gikk til da jeg dro. Jeg håper for barnets og min skyld at de lar meg komme tilbake. Fordi jeg kan ikke bo i denne flyktningleiren for alltid, sier hun til Sky News.

Mistet to barn

I løpet av de fire åra hun tilbrakte i kalifatet, skal hun ha vært hjemmeværende der oppgaven var å passe barna. Begum giftet seg med den nederlandske IS-soldaten Yago Riedjik tre uker etter at hun ankom Syria i 2015.

Hun var klar over at IS utførte halshogging og henrettelser, men hun skal ha vært «okay» med det, fordi hun hadde hørt at det var i tråd med islamsk lov.

Hun sier til The Times at hun aldri har sett en henrettelse.

– Nei, aldri, men jeg så et avkappet hode i søppelkassa.

Tidligere har hun fått to barn – ei jente og en gutt – i løpet av tida med IS. Begge døde svært unge, grunnet sykdom. Begum har oppkalt sin nyfødte baby etter sin første sønn, og sier at han er grunnen til at hun vil returnere.

– Jeg dro på grunn av ham, i håp om å gi han et bedre liv. Jeg vil gjøre mitt ytterste for å beholde ham.

Tenåringsmora sier hun ikke ser noen grunn til at hennes nyfødte sønn skal bli tatt fra henne dersom hun returnerer til Storbritannia.

Hun legger til at hun ikke angrer på at hun dro.

– Jeg angrer ikke fordi det har forandret meg som person. Det har gjort meg sterkere, tøffere, sier hun til Sky News.

Det hun beklager, er at IS kom til kort.

– Det ble ikke noe av kalifatet, sier hun til The Times.

FØR AVREISE: Fotografi av Begum før hun reiste til IS i 2015. Det er søsteren hennes som holder bildet og dekker over lillesøsterens ansikt. Foto: NTB Scanpix
FØR AVREISE: Fotografi av Begum før hun reiste til IS i 2015. Det er søsteren hennes som holder bildet og dekker over lillesøsterens ansikt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skaper debatt

Begums ønske om å komme hjem har skapt debatt i mange vestlige land, ikke minst i Storbritannia.

Sajid Javid i Innenriksdepartementet har gått ut med en advarsel og sagt at han ikke vil nøle med å forhindre Begums hjemkomst, men David Gauke i Justisdepartementet fortalte Sky News at de ikke kan gjøre folk statsløse.

Terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forsvarsinstitutt (FFI) skriver i en tråd på Twitter at vi står overfor en helt ny retur-situasjon av fremmedkrigere.

«Når det gjelder sikkerhetsrisikoen, må vi være ærlige og innrømme at vi ikke har forutsetning for å vurdere hvilken framtidig trussel hjemvendte IS-krigere kan utgjøre. Den kan være lav, den kan være høy, vi vet rett og slett ikke», skriver Hegghammer.

Lederen av MI6, etterretningstjenesten som innhenter informasjon og kunnskap fra utlandet har sagt til Sky News at de som returnerer fra IS «potensielt er veldig farlig.»

– Noen som har vært i en slik posisjon vil trolig ha tilegnet seg spesielle «ferdigheter eller kontakter».

– De har ikke noe bevis som tilsier at jeg er farlig. Jeg har aldri gjort noe farlig. Jeg produserte aldri propaganda. Jeg oppfordret aldri folk til å komme til Syria, svarer hun tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer