IS-bruden vurderer å bli nederlandsk:
- Det føles urettferdig

Etter at Shamima Begum (19) fikk vite at hun ikke lenger er britisk, sier hun at Nederland kan være et alternativ - gjennom hennes nederlandske ektemann.

DRO TIL SYRIA: Den britiske tenåringen Shamima Begum dro til Syria for å gifte seg med en IS-kriger i 2015. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går fikk Begum vite at Innenriksdepartementet hadde bestemt at de ville ta fra henne statsborgerskapet. Dette skjer fire år etter at hun sluttet seg til IS og giftet seg med en nederlandsk IS-soldat.

Begrunnelsen bak at hun blir utestengt er fordi en retur «ikke vil være til fordel for det offentlige gode». De kunne ikke gjort dette hvis Begum ikke hadde hatt både britisk og bangladeshisk nasjonalitet, skriver The Telegraph.

Onsdag kveld sier imidlertid Shahrial Alam, utenriksminister i Bangladesh, til The Guardian at Shamima Begum ikke har statsborgerskap i landet.

- Regjeringen i Bangladesh er dypt bekymret over at det feilaktig opplyses at Begum er innehaver av dobbelt statsborgerskap, sier Alam og legger til at landets myndigheter først hørte om Storbritannias beslutning om å frata Begums statsborgerskap gjennom media.

- Bangladesh understreker at Shamima Begum ikke er en statsborger i vårt land. Hun er britisk statsborger og har aldri søkt om dobbelt statsborgerskap i Bangladesh. Det er uaktuelt å gi henne tillatelse til å komme inn i Bangladesh, heter det videre i uttalelsen fra Alam.

- Sønnen er britisk statsborger

Det kommer fram i artikkelen i The Telegraph at Begums nyfødte sønn er en britisk statsborger og kan derfor reise til England - uavhengig om moren er nektet inngang.

Hvis hun kan bevise at babyen er hennes vil han automatisk bli en britisk statsborger. Dette er fordi han ble født før Begum ble fratatt statsborgerskapet.

- Babyen er i sin fulle rett til å komme tilbake til England - likevel skal du ikke separere et nyfødt barn fra sin mor. Dette resulterer i at babyen er sperret fra å komme tilbake og forlatt i en krigssone, sier Fahan Ansari, en immigrasjonsadvokat til The Telegraph.

Advokaten har tidligere vunnet en ankesak mot myndighetene på vegne av to britiske menn født av foreldre fra Bangladesh. Han forklarer at lovverket i Bangladesh sier at dersom du er under 21 år, har du ikke dobbel nasjonalitet med mindre du går aktivt inn for å endre på det. Ansari vant fordi begge var over 21 år.

- Det virker som at desto yngre du er, desto mer sårbar er du for å miste statsborgerskapet ditt, sier han til The Telegraph.

Ganske hardt å svelge

ITV News viste henne kopien av brevet på tirsdag. Begum visste ikke helt hva hun skulle si. Hun var ikke veldig sjokkert, men synes det var opprørende.

- Det er ganske hardt å svelge. Det føles litt urettferdig mot meg og sønnen min, sa hun til ITV News.

Hun sa at hun har hørt om andre som blir sendt tilbake til England og at hun ikke forstår hvordan denne saken skiller seg ut fra andre. Hun lurer på om det er fordi hun var på nyhetene for fire år siden. Begum sa også at foreldrene hadde fått det til å høres ut som at det ville bli mye enklere for henne å komme tilbake til Storbritannia.

Familiens advokat, Tasnime Akunjee skrev på Twitter at familien er veldig skuffet og vurderer alle juridiske tiltak som kan utfordre beslutningen.

- Begum er født i England og har aldri hatt et bangladeshisk pass. Hun har heller ikke dobbel nasjonalitet, la han til.

Vurderer Nederland

Begum sa at nederlandsk statsborgerskap kan være et alternativ - gjennom hennes nederlandske ektemann.

- Kanskje jeg kan spørre om nederlandsk statsborgerskap. Hvis han blir sendt tilbake i fengsel i Nederland kan jeg vente på han der mens han er i fengsel, sa hun til ITV News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer